Hoe creëer je een winnend team?

Hoe creëer je een winnend team? Artikel
0

Sterke teamprestaties? Met deze tips uit de voetbalwereld spelen je bedrijfsploegen kampioen.

Teamwerk is cruciaal om goede resultaten neer te zetten. Als assistant of office manager ben je vaak mee verantwoordelijk om uitmuntende teams aan te sturen. Nu het WK achter de rug is, geven we je enkele tips uit de voetbalwereld om de teamprestaties binnen je bedrijf te verbeteren.

Teamgeest aanwakkeren

Net als in voetbal heeft het team voorrang op de persoon. Individuele prestaties hebben pas waarde als ze de inspanningen van het hele team ondersteunen. Zorg ervoor dat iedereen in je ploeg en je bedrijf van die visie doordrongen is. Management en HR-departement spelen hierin een cruciale rol. Stimuleer de teamcultuur en draag ze duidelijk uit: op het intranet, op je website en sociale media, en desnoods aan de bedrijfsmuren. Zorg er wel voor dat alle medewerkers die teamgeest als reëel beleven. Maak – in alles wat je doet en zegt - duidelijk dat teamwork en samenwerking erkent en beloont worden. En behoudt promotie voor aan de ware teamspelers.

Teams bouwen

Een team groeit zelden organisch. Je moet het proces sturen. Zorg voor regelmatige feedbackmomenten, waarin je het team evalueert en motiveert volgens parameters die ook in het voetbal gebruikt worden.

  • Goals: Weten teams waarmee ze bezig zijn? Is het doel duidelijk en gedeeld door het team? Bij voetbal is dat duidelijk: de bal trappen in het doel van de tegenstander. In bedrijven is het iets complexer. Breng dus telkens de doelstellingen weer in herinnering.
  • Rolverdeling: Wie is spits, wie is keeper? Als de rollen en verantwoordelijkheden helder afgebakend en aanvaard zijn, voelen mensen zich verantwoordelijk en gaan ze gerichter op hun doelen af.
  • Spelstrategie: Een uitmuntend team het veld opsturen zonder een duidelijke strategie? Dan krijg je chaos, ook al weet iedereen wat hij moet doen, de processen en procedures moeten duidelijk uitgespeld zijn, goed werken en het teamdoel ondersteunen.
  • Een goede opstelling: Ook een goed werkklimaat creëren is belangrijk. Een goede coach bekijkt voor welke match welke spelers het beste samen op het veld komen te staan. Wie vult wie het beste aan? Wie werkt gemakkelijk met wie samen? Is er cohesie en vertrouwen binnen het team? En vooral: is er ruimte voor open communicatie en feedback, als het team vierkant draait?

Goede coaching

De prestaties van elk elftal staan en vallen vaak bij de input van hun coach. Een goede coach stuurt het hele team aan en zorgt voor de eenheid binnen het team. Maar hij heeft ook aandacht voor de individuele noden van de spelers. Meer dan van bovenaf leiden, coacht en motiveert hij, en communiceert hij helder over de te bereiken doelen en strategieën.

Training

Een hecht team creëer je niet door een jaarlijks bedrijfsuitje of een tweejaarlijkse teamdag. Werken aan een team doe je elke dag – net zoals elftallen dat doen. Het is van belang dat de hele ploeg zich betrokken voelt en het grotere plaatje ziet. En dat het groepsgevoel in stand wordt gehouden: met teamwerktrainingen, regelmatige vergaderingen per afdeling, groepsactiviteiten maar vooral: door de teamsuccessen publiekelijk in de verf te zetten en te vieren.

 Opleiding

Opleiding is essentieel voor succesvolle teams. Ook het ijzersterke FC Barcelona hecht er bijzonder veel waarde aan. Het haalt zijn topspelers uit La Masia, de eigen voetbalacademie van FC Barça, die wereldwijd als de top in voetbalscholen geldt. Ook binnen een bedrijf zijn sterke opleidingen voor medewerkers cruciaal om topteams te creëren. Bekijk ze altijd binnen de context van het gehele team. Welke vaardigheden en kennis missen er? En welk personeelslid is het best geplaatst om die te verwerven?

 Eigen talent eerst

Datzelfde FC Barcelona heeft een heel duidelijk omlijnde strategie om topspelers in de eigen ploeg te houden. Ze waarderen, promoten en belonen hun toptalenten – zonder er een personencultus rond te creëren. En dat legt de ploeg geen windeieren. Ook bedrijven die investeren in het behouden van eigen talent hebben het hoogste rendement.

En wat zijn jouw scorende teamstrategieën? Hoe zorgt jouw bedrijf voor winnende elftallen? We horen het graag.

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments