Hoe nuttig zijn studentenjobs voor de verdere loopbaan?

Hoe nuttig zijn studentenjobs voor de verdere loopbaan? Artikel
0

Assistants die jobs uitgevoerd hebben tijdens hun studies, hebben vaak een beentje voor. Alle voordelen op een rijtje.

Naast het bezit van een diploma is ervaring meestal een voorwaarde in profieleisen van vacatures. Een studentenjob is een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Assistants die jobs uitgevoerd hebben tijdens hun studies, hebben vaak een beentje voor. Alle voordelen op een rijtje.

Betere competenties
Vakantiejobs of stages zijn een uitstekende en unieke vorm van ‘werkplekleren’. Dit betekent het aanleren en toepassen van algemene of vaktechnische competenties in beroepssituaties. Vooral een baan die goed aansluit bij de studies is een slimme keuze. Dat is dubbel motiverend. Jonge starters krijgen zo een kans om eenvoudige maar belangrijke vaardigheden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde softwareprogramma’s, goed zakelijk kunnen telefoneren of efficiënt kunnen plannen en organiseren, onder de knie te krijgen.
 

Zin voor verantwoordelijkheid en discipline
Naast geconcentreerd kunnen werken, zijn discipline en zin voor verantwoordelijkheid absolute vereisten in het beroepsleven. Werkgevers weten dat goede jobstudenten doorzettingsvermogen aangeleerd hebben en dat ze kunnen omgaan met regels (o.a. over op tijd komen). Ze zullen sneller iemand aannemen in wie ze vertrouwen hebben.

Ervaring in sociale en communicatieve vaardigheden
Jonge werknemers zijn dankzij studentenjobs beter voorbereid om resultaatgericht te kunnen functioneren in de professionele wereld. Ervaring geeft zelfvertrouwen in persoonlijke eigenschappen, een beter besef van omgaan met geld en schulden, kennis van rechten en plichten als werknemer of bijvoorbeeld ook informatie over sociale zekerheid. Een goed inzicht in deze onderwerpen stimuleren bovendien actief burgerschap.
 

Duidelijker zicht op jobkeuze voor de toekomst
Een groot voordeel van simultaan studeren en werken is dat je veel beter doordacht en doelbewust een beroepskeuze kan maken. Dankzij diversiteit kan je optimaal evalueren welk type werk je ligt. Dit is cruciaal, want werkplezier en goede prestaties gaan meestal hand in hand.
Bovendien is een studentenjob vaak een kanaal waarlangs een eerste betrekking gevonden wordt of een opstap naar vast werk. Sommige studenten blijven werken op het bedrijf waar ze stage lopen of een tijdelijke baan uitoefenen.

Vast staat dat werken tijdens de studies een verbreding van het leren inhoudt, maar meer nog een ruimere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Dankzij jobs kunnen assistants ‘in de leer’ zich een aantal sleutelcompetenties eigen maken, die broodnodig zijn voor een goede start in het professionele leven.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments