Hoe peil je naar de waarden van een sollicitant?

Hoe peil je naar de waarden van een sollicitant? Artikel
0

Wees zeker dat de persoonlijkheid van de kandidaat en zijn waarden overeenstemmen met jouw bedrijfscultuur.

Wees zeker dat de persoonlijkheid van de kandidaat en zijn waarden overeenstemmen met jouw bedrijfscultuur.

Diploma’s, certificaten en getuigschriften geven duidelijk aan over welke competenties een sollicitant beschikt. Eerlijkheid, werklust of luisterbereidheid zijn echter moeilijker te bepalen. In de vacature kun je ze vermelden, maar let op: als je er dan tijdens een gesprek direct of indirect naar verwijst, is men daarop voorbereid en misschien minder oprecht. Er zijn verschillende psychologische tests en enquêtes op de markt om een kandidaatprofiel te schetsen, maar het kan ook eenvoudiger én recht-door-zee.

De kernkwadranten van Ofman
Daniël Ofman werkte in zijn coachingsstrategieën met kernkwadranten: allergie – kernkwaliteit – valkuil – uitdaging.
 
Hij vertrekt van de idee dat irritaties en allergieën nét niet na te bootsen of te vervalsen zijn. Het zijn die kleine dingen in het leven waaraan je je ergert bij mensen rondom jou.
 
Zo’n ergernis ontstaat omdat jij de tegengestelde waarden ervan belangrijk vindt. Dat zijn je kernkwaliteiten. Je kunt echter ook te hard doorslaan en overdrijven in je kwaliteiten. Dan worden het valkuilen in de interactie met anderen. De uitdaging is dan om toch af en toe in je eigen irritatiezone te stappen.
 
Een voorbeeld
Iemand die zich stoort aan gesprekspartners die hen telkens onderbreken, is een goede luisteraar. Zijn valkuil kan erin bestaan dat hij in een gesprek uitsluitend luistert, als het ware optreedt als een journalist die iemand uithoort. Daarom is het voor hem een uitdaging om af en toe wat meer te vertellen over zichzelf of om actiever deel te nemen aan het gesprek, waardoor het dus moet kunnen dat hij mensen wat vaker onderbreekt.
 
Enkele veelvoorkomende combinaties
kernkwaliteit
valkuil
allergie
uitdaging
bondigheid
ongenuanceerd
langdradig
tact
daadkracht
drammerigheid
passiviteit
geduld
diplomatie
afstandelijkheid
arrogantie
confronteren
eerlijkheid
botheid
manipulatie
tact
overtuigen
fanatiek
laissez-faire
hulpvaardig
zelfverzekerd
arrogant
middelmatig
bescheiden
 
Visueel
picture.jpg
 
 
In de praktijk
Om te bepalen over welke waarden een kandidaat moet beschikken, of om te toetsen of zijn persoonlijkheid past in de bedrijfscultuur, kun je vertrekken vanuit de kernkwaliteiten.
  • Werk andersom en bepaal de bijpassende allergieën. Stel situaties op waarin de sollicitant met open of gesloten vragen aan de slag moet gaan.
  • Vraag waaraan de kandidaat zich stoorde of ergerde in zijn vorige job. Laat hem duidelijk trachten te verwoorden hoe die irritatie zich manifesteerde. Acteurs en mooipraters vallen zo makkelijker door de mand.
  • Geef ook aan dat je de vermelde referenties contacteert. Eens jij je een beeld gevormd hebt van een kandidaat, kun je dat ook met meer gerichte vragen aftoetsen bij vorige werkgevers.
 
Ook voor jezelf kan het uitwerken van kernkwadranten een eyeopener zijn. Probeer maar eens.
 
 
Op zoek naar the right (wo)man for the right job? Lees dan zeker ook:
 
Hoe achterhaal jij de ware aard van sollicitanten? Je ervaringen en tips zijn erg waardevol. Deel ze hier met ons.
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments