Hoe red je jezelf als gedetacheerde tijdens de eerste dagen?

Hoe red je jezelf als gedetacheerde tijdens de eerste dagen? Artikel
0

Al te vaak ben je aan je lot overgelaten bij de start van een nieuwe opdracht. Hoe word je een expert in jezelf inwerken?

Vooraf

De tijd die je aan de voorkant investeert, verdien je snel terug. Stoom je dus klaar door vooraf zoveel mogelijk informatie in te winnen. Ken de structuur van het bedrijf, de verschillende afdelingen en producten. Zoek een organigram en probeer zoveel mogelijk op voorhand te achterhalen wie de verschillende functies bekleden. Via LinkedIn bijvoorbeeld kan je alvast veel te weten komen over de mensen met wie je in contact zal zijn. Win ook zoveel mogelijk informatie in over het project waar je voor ingehuurd wordt, om meteen aan de slag te kunnen gaan.

Praktische randvoorwaarden

In principe moeten alle praktische zaken voor jou geregeld zijn, maar dat is niet altijd het geval. Vergewis je dat het volgende in orde is: Is je werkplek goed ingericht: bureau, stoel, pc, telefoon .... ? Heb je een e-mailaccount ontvangen? Heb je de wachtwoorden voor systemen en interne netwerken?

Je houding spreekt boekdelen

Neem een verzorgde, open en enthousiaste houding aan. Glimlach. Zorg dat je kledij aangepast is aan de cultuur van het bedrijf. Geef een vastberaden handdruk aan je nieuwe collega’s. Vertel niet te veel over jezelf. Luister goed en observeer verhoudingen binnen je werkomgeving. Wees zelfstandig, flexibel en zelfredzaam. Stel vragen en neem notities. Probeer goed te begrijpen wat precies van jou verwacht wordt.

Onthoud namen

Je zal veel nieuwe mensen leren kennen. Vind voor jezelf een manier om namen te onthouden. Herhaal even nadrukkelijk een naam, maak een associatie of schrijf het op. Vergeet je toch een naam, vraag dan vriendelijk om het even te herhalen. Niemand neemt je dat in het begin kwalijk.

Ken huisregels en gedragscodes

Niet alleen de structuur van het bedrijf, maar ook de cultuur telt. Zorg dat je op de hoogte bent van huisregels en gedragscodes. Weet wat de gewoontes zijn rond lunchtijd, koffiepauzes en roken. Vraag ernaar en zorg dat je informele gebruiken en ongeschreven regels snel doorhebt om op korte tijd geïntegreerd te zijn in de groep.

Weet waar je informatie kan vinden

In het ideale geval krijg je een kant-en-klaar inwerkprogramma of een mentor of ‘buddy’, die het antwoord heeft op alle inhoudelijke en praktische vragen. Heb je geen vaste begeleider, zoek dan houvast door erachter te komen waar je zelf alle informatie kan vinden. Waar is het arbeidsreglement, de werknemerslijst ... ? Vraag een rondleiding. Laat op alle afdelingen je gezicht zien. Misschien is het een idee om met collega’s van diverse afdelingen korte kennismakingsgesprekken in te plannen – al was het maar voor een kwartier – zodat je weet bij wie je moet zijn met inhoudelijke kwesties. Dit is een zeer efficiënte manier om in de kortste tijd een schat aan interne informatie in te winnen!

Heb jij als gedetacheerde of projectmedewerker een bijzondere start meegemaakt? Deel het met ons!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments