Hoe verleid je met geur?

Hoe verleid je met geur? Artikel
0

Geurmarketing is een nieuw communicatiemedium. Geuren beïnvloeden hoe we tegen mensen en zaken aankijken, dus ook hoe klanten tegen jouw bedrijf aankijken.

Geuren hebben meer impact op je dan je denkt. Wordt je neus door een geur geprikkeld? Dan zendt hij meteen een signaal naar je hersenen en limbisch systeem, waar het emoties en herinneringen triggert. Zo bepalen geuren - subtiel maar onmiddellijk - hoe we de wereld beleven. Geurmarketing gebruikt geuren bewust om met klanten te communiceren en je humeur, welbevinden of zelfs gedrag en productiviteit te beïnvloeden. Ook in de bedrijfsomgeving.

Anne Guffens is aromatherapeute en zaakvoerder van Begeuren. Als geen ander kent zij het effect van geuren op mensen. Zij creëert geurwerelden in de zorgcentra, winkels en bedrijven. “Geur is een krachtig medium waarmee je het imago van je bedrijf versterkt, de kooplust stimuleert of het gevoel van welzijn in een ziekenhuis vergroot. Een ruimte begeur je altijd subtiel: je mag de geur nooit bewust opmerken. Ook bepaal je best op voorhand het doel en pas je de geur aan de context aan: wil je de verkoop stimuleren, de alertheid verhogen of geuroverlast wegwerken? Er wordt ook altijd met geursynergiën gewerkt: geuren die elkaar versterken. Alleen zo krijg je het gewenste effect.”

Prettig en productief werken

Elke geur heeft zijn eigen werking. Met een geurbrander kun je zelf je stemming én je productiviteit ondersteunen. Je druppelt etherische olie in wat water, zet het op een warmtebron en laat het verdampen in de ruimte. Zo houden citrusgeuren je alert tijdens lange vergaderingen, pept pepermunt je op en kalmeert lavendel. Bergamot brengt vrolijkheid en helderheid, rozemarijn geeft je energie, eucalyptus verhoogt je concentratie, en kaneel stimuleert een gevoel van welbehagen. Maar om echt effect te hebben, combineer en doseer je de oliën beter. Een uitgebalanceerde geurencombinatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je productiever werkt of juist kalm een druk takenpakket afwerkt. Thuis kun je wat experimenteren. Maar wil je als bedrijf aan geurmarketing doen? Dan schakel je beter een specialist in.

Klanten verleiden

Geurmarketing is een nieuwe maar efficiënte vorm van bedrijfscommunicatie. Met geuren als medium versterken bedrijven hun band met hun medewerkers, bevestigen ze hun imago bij klanten en ondersteunen ze de verkoop. Zo doet de geur van vers gebakken brood in koude bakkerijen mensen watertanden en stimuleert vanille in horecazaken het hongergevoel. Reisbureaus als Club Med onthalen hun klanten met zomerse geuren. Als je kokos of ananas ruikt, krijg je meer zin om op vakantie te gaan. En het Amerikaanse Bloomingdale's verspreidt de geur van babypoeder in de babyafdeling, kokosnoot bij de strandkledij en gebakken chocolade om shoppers in de kerstsfeer te krijgen en hen – bij het kopen - een warm en veilig gevoel te geven. In Texas scoort immobedrijf Riverstone verkoopsrecords met geurmarketing. Het begeurt zijn ingerichte modelwoningen om de kandidaat-koper een totale thuisbeleving te geven. Elke kamer in het huis krijgt een andere, subtiele geursynergie die de bezoeker een aangenaam, huiselijk of sensueel gevoel geven: koffie in de keuken, citroengras in de master suite, …

Bedrijfsimago

Ook in kantoren en bedrijven kunnen subtiele geuren de klantenbinding verhogen. Anne Guffens: “Een arts vroeg ons een geurcombinatie te creëren die patiënten in zijn wachtzaal zou kalmeren en vertrouwen geven. Op dezelfde manier versterkt de juiste geurensynergie aan de inkombalie je bedrijfsimago, en vormt het de onbewuste indruk die een klant van je onderneming krijgt. Dus moet je de aroma’s aanpassen aan jouw bedrijf en wat je uitstralen wil. Een goed gekozen geur roept juiste gevoelens op: de klant gaat je bedrijf associëren met betrouwbaarheid en degelijkheid of juist met creatieve innovatie en hippe trendgevoeligheid.”

Ontgeuren

En dan zijn er natuurlijk ook plekken die begeurd moeten worden: zorgcentra, grootkeukens, of fabriekshallen, bijvoorbeeld. Daar worden geurmachines ingezet om reukoverlast weg te werken, de luchtkwaliteit te verbeteren en het welzijn van de mensen die er werken of verblijven te verbeteren. Anne Guffens: “Eerst kijk je naar welke geur je wilt bestrijden en welke aromasynergie daarvoor in aanmerking komt. Het principe is dat je eerst ontgeurt en dan pas begeurt met een gepast, maar subtiel geurboeket.”

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments