Hoe vertel je aan je baas dat je een burn-out of bore-out hebt?

Hoe vertel je aan je baas dat je een burn-out of bore-out hebt? Artikel
0

Een burn-out of een bore-out: ze slaan allebei even hard en kunnen heel wat schade berokken als je er blijft mee rondlopen. Ik ga hier niet dieper ingaan op het verschil tussen de twee, dat kan je hier lezen (bore-out vs. Burn-out), maar het is een feit dat het nog steeds taboe is om toe te geven dat je een burn-out of bore-out hebt.

Toch komt er een moment waarop je het moet vertellen aan je baas. Dat veroorzaakt stress, want je durft niet te vertellen dat je je takenpakket niet meer aankan of dat je je verveelt op het werk…

Maar je kan niet anders dan samen te zitten en open te gesprek voeren om veranderingen teweeg te brengen. Met een burn-out of bore-out kan je immers niet functioneren op het werk. Ik heb een aantal tips om dit gesprek zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Bereid het gesprek goed voor

Schrijf voor jezelf op wat je klachten en problemen zijn. Je hoeft niet in detail te treden maar het is belangrijk dat je baas de ernst van je situatie niet onderschat.

Geef suggesties voor verbeterpunten

Doe een voorstel om je takenpakket te verlichten/te veranderen en geef aan wat er volgens jou concreet moet aangepakt worden om de situatie verbeteren.

Denk niet te veel na over wat je baas gaat denken, zeggen of vragen

Dit zorgt alleen maar voor extra gepieker. Je weet toch niet hoe je leidinggevende zal reageren. Daarom is het belangrijk dat je je eigen inbreng in het gesprek goed voorbereidt.

Vraag aan een extra persoon om bij het gesprek aanwezig te zijn

Als je voelt dat je er nog niet aan toe bent om ‘one on one’ te praten over je probleem, dan kan je aan iemand van personeelszaken of een vertrouwenspersoon vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Het kan je een ‘veilig’ gevoel geven zodat je open durft te zijn.

Vertel hoe je je voelt zonder naar iemand anders te wijzen

Het is belangrijk dat je vertelt over de problemen die jij zelf ervaart. Wijs niet met een beschuldigende vinger naar een ander, bijvoorbeeld de baas zelf of een collega. Zeg beter: “Ik kan moeilijk neen zeggen en daardoor neem ik meer werk aan dan ik eigenlijk meester kan.” En niet: “Jij geeft me altijd veel te veel werk waardoor ik het niet meer aankan.”

Wees niet bang om emoties te tonen tijdens het gesprek

Zo toon je dat je inderdaad worstelt met een probleem en niet goed in je vel zit. Maar toon niet té veel emoties want dat kan afschrikkend werken voor je baas.

Geef aan of de voorgestelde oplossing al dan niet past bij jou

Wellicht zal je baas tijdens het gesprek zelf ook met een voorstel komen. Hij wil natuurlijk dat je zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Voorkom dat je te snel weer begint want binnen de kortste keren zal je weer in de problemen zitten… Laat je niet onder druk zetten.

Het gesprek met je baas is niet prettig maar het lucht wel op en schept duidelijkheid, ook naar je collega’s toe. Zo voorkom je dat er geroddeld wordt over jou want je collega’s hebben vast al opgemerkt dat er iets scheelt… Zo’n gesprek kan ook een wake-up call zijn voor je baas. Misschien hebben meerdere mensen in de organisatie wel dezelfde ‘issues’ en zo kan hij zelf aanpassingen maken in het beleid.

Heb jij al een burn-out of bore-out gehad? Vond je het moeilijk om dit aan je baas te vertellen?

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments