Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan? Artikel
0

Is ouderschapsverlof nog niet helemaal ingeburgerd bij jouw werkgever? Lees hier alles wat je moet weten om ouderschapsverlof aan te vragen.

Is ouderschapsverlof nog niet helemaal ingeburgerd bij jouw werkgever? Lees hier alles wat je moet weten om ouderschapsverlof aan te vragen.
Je denkt erover om ouderschapsverlof op te nemen, maar je vraagt je af of dat op het werk wel in goede aarde zal vallen. Sommige bedrijven kunnen nu eenmaal wat flexibeler met verlof omspringen dan andere, en in bepaalde bedrijfsculturen is ouderschapsverlof misschien net iets minder ingeburgerd. Toch hoeft dat je niet tegen te houden om toch ouderschapsverlof aan te vragen. Zo pak je het aan.

Steeds populairder

Is ouderschapsverlof aanvragen nog altijd een beetje taboe? Als je naar de algemene cijfers kijkt, lijkt dat – ook voor vaders – steeds minder het geval. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat zowel mannen als vrouwen steeds vaker ouderschapsverlof aanvragen. Dit jaar was hun totale aantal zelfs verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Die cijfers zeggen natuurlijk niets over ouderschapsverlof in bepaalde sectoren of functies, maar ze geven wel een algemene positieve trend weer. 

Een recht dat je werkgever niet kan weigeren

Als puntje bij paaltje komt, is ouderschapsverlof een recht. Dat betekent dat je werkgever je verlofaanvraag niet kan weigeren zolang je aan de voorwaarden voor ouderschapsverlof voldoet. Zo moet je minstens twaalf maanden bij je werkgever in dienst zijn en je kind moet jonger dan twaalf zijn of jonger dan 21 in het geval van een kind met een handicap. Je werkgever kan je wel vragen om je ouderschapsverlof zes maanden uit te stellen omwille van het goede functioneren van het bedrijf. Zodra die zes maanden voorbij zijn, gaat je ouderschapsverlof in.

Manieren om ouderschapsverlof op te nemen

  1. volledige schorsing: in totaal 4 maanden, die je opgesplitst per maand kan opnemen.
     
  2. 1/2de  vermindering: in totaal 8 maanden, die je opgesplitst per (veelvoud van) twee maanden kan opnemen.
     
  3. 1/5de vermindering: in totaal 20 maanden, die je opgesplitst per (veelvoud van) vijf maanden kan opnemen.
     
  4. Je kan ook verschillende regelingen combineren. Eén maand voltijdse onderbreking is daarbij gelijk aan twee maanden halftijdse schorsing en vijf maanden vermindering met één vijfde.

Op welke vergoeding heb je recht?

Tijdens je ouderschapsverlof krijg je een onderbrekingsuitkering. Die wordt niet betaald door je werkgever maar wel door de RVA. Het bedrag dat je krijgt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd en je gezinssituatie, en varieert naargelang je voltijds of deeltijds ouderschapsverlof opneemt. De actuele bedragen kan je hier opzoeken.

Beschermd tegen ontslag

Vanaf het moment dat je jouw schriftelijke aanvraag indient bij je werkgever – met een brief waarvan je de kopie laat ondertekenen of met een aangetekend schrijven – tot en met 3 maanden na de einddatum van je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag. Word je toch ontslagen om redenen die verband houden met je ouderschapsverlof, dan kan je aanspraak maken op een beschermingsvergoeding.

Goede afspraken, goede relatie met je werkgever

Werk je in een bedrijf waar collega’s die ouderschapsverlof opnemen eerder een uitzondering zijn? Pas door met je werkgever te gaan praten, ontdek je hoe hij er echt tegenover staat. Mogelijk kunnen jullie door te praten tot een compromis komen over de periode, het regime of de eventuele spreiding van je ouderschapsverlof. Het feit dat je daarvoor openstaat zal de relatie met je werkgever alleen maar ten goede komen. Zo geniet je met een gerust hart van je ouderschapsverlof.
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments