Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? Een handig stappenplan!

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? Een handig stappenplan! Artikel
523

Vooraleer je kan starten aan je droomjob, moet je eerst en vooral het sollicitatieproces doorlopen. Maar hoe zit dit in elkaar? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen en na hoeveel tijd mag je een reactie verwachten? We vroegen aan uitzendkantoor Secretary Plus hoe het proces bij hen verloopt.

 1. Je spot een vacature die jouw hart sneller doet slaan. Onmiddellijk stuur je jouw cv en motivatie per mail door. Dit komt netjes in onze inbox terecht.
 2. 1 tot 3 dagen later word je opgebeld door een van onze consultants. In dit gesprek worden je verwachtingen besproken qua functie, loonsverwachtingen, tijdsregime etc. Zo weten wij of er een match is met de vacature waarop je solliciteerde maar we kijken ook altijd naar andere opportuniteiten! Op basis van dit gesprekje beslist de consultant of je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, hetzij op kantoor, hetzij via Skype. Dit doen we namelijk alleen als we ook echt interessante opportuniteiten voor je hebben!
 3. Ter voorbereiding van dit gesprek vragen we je om een aantal testen af te leggen. Dit zijn taal- en computertesten en een persoonlijkheidstest die je thuis kan invullen. Wat het nut daarvan is? Op basis hiervan kunnen we objectief jouw competenties inschatten en in jouw profiel verwerken.
  Ook vragen we je te registreren op onze website. Zo kom je in onze database terecht, van hieruit zal de consultant het gesprek starten.
 4. Daarna ontmoeten we elkaar! Een gesprek bij ons op kantoor duurt ongeveer een uurtje. Je maakt kennis met één van onze consultants en overloopt samen jouw opleiding en ervaring. Daarnaast zal hij/zij enkele vragen stellen om te polsen naar hoe jij werkt, wat jouw sterktes/zwaktes zijn en welke functies het beste bij jou passen.
  In dit gesprek bespreken we je testresultaten, dus krijg je nuttige inzichten over jezelf.
  Op het einde van het gesprek worden de vacatures waarvoor je in aanmerking komt, besproken. Jij kan dan aangeven of deze functies passen bij wat je zoekt.
 5. We maken een compleet profiel van je op waarin jouw ervaring, opleiding, testresultaten en referentie worden vermeld. Dit profiel sturen we naar de bedrijven waarin jij interesse toonde.
  Wekelijks ontvangen we nieuwe vacatures. Als deze matchen met jouw profiel, dan nemen we contact op om af te stemmen of we jouw profiel mogen doorsturen.
 6. Als we je hebben voorgesteld aan onze klanten, is het wachten op hun feedback. Onze klanten reageren gemiddeld tussen de 1 à 2 weken op de voorgestelde kandidaten.
 7. - Hoera! De klant wil je ontmoeten! Dan bellen we jou zo snel mogelijk op om een afspraak in te plannen. Van onze consultants krijg je altijd nog een bevestigingsmail van jouw afspraak. Hier vind je extra informatie over je contactpersoon en het bedrijf waar je gesprek zal plaatsvinden.
  - Niet weerhouden? Dan geven we de feedback van de klant natuurlijk aan jou door. Zo weet je waarom je niet werd uitgenodigd. Wij zoeken dan voor jou even gemotiveerd verder!
 8. Wat je tijdens zo een eerste gesprek mag verwachten? Dit is meestal een kennismakend gesprek. Je cv wordt overlopen en je bespreekt samen de functie.
  Lees zeker dit artikel om een idee te krijgen waaraan je je mag en kan verwachten.
 9. Hierna wacht je (soms met een bang hartje) af op de feedback. Het is moeilijk om hier een timing op te plakken. Dit is afhankelijk van veel factoren: de aanwezigheid van de contactpersonen, hoeveel gesprekken ze nog hebben, hoe snel de functie moet worden ingevuld… Wees zeker niet bang om tijdens het gesprek zelf te vragen wanneer je feedback mag verwachten!
 10. Tweede ronde! De beste kandidaten worden uitgenodigd voor een 2de gesprek. Dit is een concreter gesprek, waarin je takenpakket en je loon concreter worden besproken. Je ontmoet waarschijnlijk ook al je leidinggevende en een aantal collega’s.
 11. Le moment suprême! Het loonvoorstel wordt ofwel door ons, ofwel door het bedrijf gecommuniceerd. Dit is een gedetailleerde omschrijving van het aanbod.
 12. En nu ligt de bal in jouw kamp! Bekijk goed of deze aanbieding matcht met jouw verwachtingen en communiceer duidelijk over eventuele aanpassingen.
 13. All clear?! Dan kan je jouw contract komen ondertekenen. Dit gebeurt bij ons op kantoor als je start op interimbasis en bij de klant zelf als je vast in dienst gaat bij hen.
 14. Nadat je aan de slag gaat bij onze klant, kun je natuurlijk nog steeds bij ons terecht. Zo bieden wij op We Assist You tal van leuke artikels en webinars aan.
 15. Klaar voor de real life experience? Solliciteer dan nu!

OVER DE AUTEUR

Keulen Charlotte

Keulen Charlotte

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments