Huiscateraar of eigen catering?

Huiscateraar of eigen catering? Artikel
0

Hoe maak je de beste keuze

Als jij iets organiseert, dan moet het perfect zijn. Van de zaal tot de borrelnootjes, alles zal jij tot in de perfectie kiezen en uitwerken. Een van de keuzes die daarbij aan te pas komt is de catering. Ga je voor de huiscateraar van de locatie, of zorg je zelf voor de catering?

Mag je kiezen?
 

Je hebt niet altijd te kiezen. Alles is afhankelijk van de locatie zelf. Soms mag er enkel gewerkt worden met de huiscateraar of werken samen met een vaste externe partner. Een voordeel is dat deze partners dan bekend zijn met de mogelijkheden van de locatie, maar ook eventuele logistieke moeilijkheden. Dit kan onaangename verrassingen tijdens het evenement voorkomen. Een nadeel kan echter zijn, dat de uitstraling of het prijsniveau niet aansluit bij de uitgangspunten die gelden voor uw evenement. Mits enige onderhandelingen, en een forfaitaire vergoeding, kan je misschien wel de optie krijgen om je eigen catering te voorzien. De uitkoopoptie vormt dan wel een extra kostenpost om die keuzevrijheid te krijgen.

 

Wat moet je kiezen?
 

Wanneer je de vrije keuze hebt uit het uitgebreide aanbod van cateraars, is er een scala van factoren dat een rol dient te spelen bij de selectie. We zetten de belangrijkste op een rij:
  • Oriënteer je door artikelen te lezen en advertenties te bekijken in branchbladen.
  • Ga zelf eens een kijkje nemen en geef je ogen en smaakpapillen de kost. Let er bij evenementen die je bezoekt op hoe de cateraar op je overkomt. Smaken de hapjes en zien ze er uitnodigend en fris uit? Is de bediening vriendelijk? Zien de medewerkers er verzorgd uit? Hoe ogen de buffetten? Enzovoorts.
  • Informeer tijdens een oriënterend gesprek met de cateraar over het assortiment en de mogelijkheden. Maar ook over de logistiek en de werkwijze in de keuken. Je kan ook eens vragen om een kijkje te komen nemen achter de schermen.
  • Wat zijn de mogelijkheden wat betreft de inrichting en decoratie? Hoe ziet het servies en glaswerk eruit? Wat is de kledinglijn van het bedienend personeel en zijn hierin variaties? Hoeveel ervaring hebben ze? Is de cateraar bekend met de locatie van uw evenement? Enzovoorts.
  • Vraag referenties of een presentatie van evenementen waar de potentiële leveranciers reeds zijn diensten heeft kunnen aanbieden. Dat geeft goed de smaak en creativiteit weer van de cateraar. Bij een groot of extra bijzonder evenement kan je zelfs vragen of je het menu mag voorproeven. Bij sommige evenementen kan je immers echt niets aan het toeval overlaten. Ook de wijnen kan je voorproeven.
  • Vraag je ten slotte af of de prijsstelling aansluit bij je budget en of de prijskwaliteitsverhouding die de cateraar biedt in orde is.
Selecteer in elk geval een cateraar die aansluit bij de gewenste basisuitstraling van je evenement. Door vervolgens jouw bedoelingen en verwachtingen ten aanzien van culinaire verzorging gedetailleerd aan te geven kan de cateraar in overleg, “product en dienst” optimaal op je wensenlijstje afstemmen.

Er zijn dus een hoop pro’s en contra’s voor beide opties. Het is in ieder geval een keuze waar goed over nagedacht moet worden, aangezien de impact op het evenement en het budget toch aanzienlijk is.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments