Je bent fantastisch!

Je bent fantastisch! Artikel
599

Hoe ga je om met complimenten zonder rood te worden…

Bescheiden als we zijn, hebben we het moeilijk om complimentjes in ontvangst te nemen. Je wordt rood, weet niet goed wat te zeggen of je bent gewoon helemaal van je sokken geblazen. Een typische reactie: minimaliseren. Maar toch is dat niet de juiste manier van reageren. Hoe doe je het dan wel?

 • Bedank diegene die je het compliment geeft
  Door hem/haar spontaan met een glimlach te bedanken, toon je dat je de positieve feedback apprecieert.
   
 • Aanvaard het compliment
  Verontschuldig je zeker niet, of schuif je compliment niet door aan anderen. Het was de bedoeling dat jij in de bloemetjes werd gezet.
   
 • Voor wat hoort wat
  Vaak denken we dat we in ruil voor een compliment zélf een compliment moeten geven. Onzin, je collega was wellicht niet zelf naar een complimentje aan het vissen. Hij wou je gewoon loven. Door een compliment terug te geven, boet dat van hem aan kracht in.
   
 • Denk niet té strategisch
  Zoek zeker niets achter een compliment. Soms wil iemand gewoon positieve feedback geven, zonder meer. Zoek je er iets achter, dan zal die persoon de volgende keer terughoudender zijn.
   
 • Vraag door
  Waarom vond die persoon het fantastisch en wat precies? Op die manier kan je het de volgende keer nog beter doen. Dan is de persoon die je een compliment heeft gegeven van zijn sokken geblazen, en niet jij om dat je een compliment krijgt. Jij weet namelijk nu hoe je er op een positieve manier mee om kan gaan.
   
 • Wees niet vals bescheiden
  Wees trots op je sterke punten en doe dat ook eerlijk, zonder valse bescheidenheid. Als je een compliment gewoon opzij schuift, kan dat verwijtend of ontkennend overkomen. Voor de persoon die het compliment gegeven heeft is dit niet echt aangenaam.
Lees ook:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments