Je pensioen voorbereiden? Zo doe je dat.

Je pensioen voorbereiden? Zo doe je dat. Artikel
1105

Eindelijk! Je pensioen staat voor de deur. Alleen: wanneer start jouw welverdiende rust nu écht? En welk bedrag krijg je maandelijks? Eén tip: bereid je goed voor. Ga aan de slag met deze info.

65 kaarsen op de taart

De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar. Wanneer stop je dan écht met werken? Op de eerste dag van de maand die volgt op je 65ste verjaardag.

Staat je pensioen nog niet meteen voor de deur? Let dan even op:

  • Vanaf 2025 is de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar.
  • Vanaf 2030 wordt dat 67 jaar.

 

Vervroegd pensioen

Wil je al stoppen met werken vóór je pensioen? Dat mag na een voldoende lange loopbaan:

 

Je leeftijd:

In 2018 vervroegd pensioen mogelijk na loopbaan van:

Vanaf 2019 vervroegd pensioen mogelijk na loopbaan van:

60

43 jaar

44 jaar

61

42 jaar

43 jaar

62

Niet mogelijk.

Niet mogelijk.

63

41 jaar

42 jaar

64

Niet mogelijk.

Niet mogelijk.

 

Pensioen na ontslag

De voorwaarden voor werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen):

  • Ontslag op 62 jaar? Dan moet je in 2018 een loopbaan van 40 jaar (mannen) of 34 jaar (vrouwen) aantonen. Opgelet: deze voorwaarden wijzigen vanaf 2019.
  • Oefen je een zwaar beroep uit? Werk je ’s nachts? Heb je een erg lange loopbaan? Of ben je mindervalide? Dan gaat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag misschien al vroeger in. Kijk hier. 

Check ook zeker hoeveel je uitkering bedraagt.

 

Het bedrag

Allemaal heel interessant. Maar mag je nog dromen van verre reizen? Of van de aankoop van een serviceflat? Dat hangt ervan af:

  • Heb je een loopbaan van 45 jaar? Dan heb je recht op een volledig wettelijk pensioen. Werkte je minder lang? Dan ligt je pensioen ook lager.
  • Zorgt je werkgever voor een aanvullend pensioen? Dan ontvang je dat samen met je wettelijk pensioen. Opgelet: ga je vóór je 65ste met pensioen? Dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor het aanvullend pensioen.
  • Deed je (ook) zelf aan pensioensparen? Prima, dan ontvang je nog een extra centje. Nog niet gestart? Stel dat dan niet langer uit: tot en met je 64ste blijf je van het belastingvoordeel genieten.

Ken je graag het exacte bedrag? Dan kan je vanaf 55 jaar een onlineraming vragen via My Pension. Benodigdheden: je identiteitskaart, een kaartlezer en een computer met de juiste software. Beschik je niet over deze software? Vraag dan hier je eenmalige code aan.

 

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments