Jij bent en blijft onmisbaar!

Jij bent en blijft onmisbaar! Artikel
0

Volgens onderzoekers nemen computers en robots straks banen met een gemiddeld loon....

 
Slimme antwoordapparaten die secretaresses en assistants vervangen? Volgens onderzoekers nemen computers en robots straks banen met een gemiddeld loon en gemiddeld opleidingsniveau over. Moet jij panikeren? Natuurlijk niet. Want jij hebt kwaliteiten die geen pc overnemen kan.

Robots namen al het werk van vele werknemers in een groot aantal industriële sectoren over. Nu bedreigt een nieuwe golf technologische ontwikkelingen ook banen die voor automatisering immuun leken. Dat beweerde onlangs professor Economie Maarten Goos van de KU Leuven in Het Laatste Nieuws. Hij volgt daarin een studie die de Oxford University recent publiceerde.

Hier komen de robotwerknemers

De tijd dat machines alleen repetitief routinewerk aankonden, is voorbij. De komende tien jaar vervangen intelligente en interactieve robotwerknemers de mens in alsmaar meer beroepen. Ook in België. Zowat alle banen met een gemiddeld loon en opleidingsniveau zijn bedreigd: van chauffeur en winkelbediende tot vertaler, boekhouder en telemarketeer.

Nieuwe arbeidsmarkt

Toch wordt niet half België werkloos. Sommige jobs kan een pc niet uitvoeren, zoals psycholoog of dokter. En er zijn altijd mensen nodig om de computers en machines te bedienen. Dus komen er nieuwe jobs in de IT-sector, onlinebedrijfjes, en groeit de vraag naar profielen voor research & analyse, databasebeheer, compliance, projectopvolging kostenmanagement, …. Goos: “We moeten de arbeidsmarkt nu al hertekenen, om de verliezen op te vangen.”

Hoe blijf jij onmisbaar?

Je dan maar omscholen tot IT-wizzkid? Niet nodig. We Assist You is ervan overtuigd dat jij eigenschappen bezit die een robot moeilijk overneemt. Een telefoon beantwoorden is één ding. Echte service en een luisterend oor bieden, een heel ander. En daarvoor heb je geen doctoraatstitel nodig. Toch ben je beter niet blind voor de toekomstige technologische revolutie. Dit kan je ondernemen om onmisbaar te blijven:

Beat the robot. Bedenk welke van jouw taken een robot/app/machine moeilijk overneemt. Jouw creativiteit en sociale vaardigheden, bijvoorbeeld: dé cruciale eigenschappen van de toekomstige werknemer. Zorg dat je daarin beter wordt.

School je permanent bij. Gebruik voor repetitieve, organisatorische of routineuze taken de technologische middelen die nu al bestaan. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, en school je erin bij - via onlineleerprogramma’s, of workshops.

Wees creatief en kritisch. Scherp je kritische en probleemoplossende denkvermogen aan. Ook hiervoor bestaan cursussen. Creatief denken en werken blijft jouw ultieme pluspunt als menselijke assistant.

Bied service-service-service. Menselijke communicatie en ultra klantgerichte service blijven belangrijk. Recht-toe-recht-aan-dienstverlening kan het internet van je overnemen. Maar komt het aan op analytisch luisteren, of ondersteuning bij complexere vragen? Dan blijf jij de persoon naar wie klanten vragen.

Versterk je managementvaardigheden. Project management, event management … kijk waar jij – meer dan een app - het verschil maakt. En maximaliseer dat talent.

De digitale arbeidsrevolutie? Die bestrijd je met één gouden regel: scherp je puur menselijke (werk-)vaardigheden aan. En gebruik de technologie om je daarbij te ondersteunen.

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments