Jobstudent: wat zijn je rechten?

Jobstudent: wat zijn je rechten? Artikel
333

De vakantie is bezig: eindelijk! Wek je deze zomer de jobstudent in jou? Dan lacht je bankrekening je al toe. Maar hoeveel dagen mag je eigenlijk onbelast bijverdienen? En op hoeveel loon heb je recht? We zetten het snel voor je op een rij.

1. Jobstudent vanaf 15 jaar

Hoe oud moet je zijn voor een studentenjob? De regels zijn simpel:

  • Ben je vijftien op het moment dat je aan je vakantiewerk begint? Dan moet je minstens je eerste twee jaren middelbaar achter de rug hebben vooraleer je als jobstudent aan de slag mag.
  • Ben je zestien of ouder? Dan mag je meteen aan het werk als student. Het maakt dan niet meer uit hoeveel jaar middelbaar onder wijs je erop hebt zitten.

2. 475 uur per jaar

Vroeger mocht je als student 50 dagen per jaar onbelast bijverdienen. Niet handig, want ook als je een paar uurtjes werkte, was je toen een volledige dag kwijt. Sinds 2017 is het systeem een pak voordeliger: je mag 475 uur per jaar aan de slag als jobstudent – onbelast.

Let wel op voor je voor een resem bijbaantjes solliciteert, want per kwartaal mag je niet meer dan 240 uur werken. Doe je dat wel? Dan krijgen je ouders geen kinderbijslag meer voor jou. Vast geen aanrader! De zomervakantie is een uitzondering: je mag dan onbeperkt meer werken, tenzij het de laatste zomervakantie van je schoolcarrière is.

Benieuwd hoeveel uren je nog hebt staan? Surf naar student@work om je saldo te checken.

3. Je loon

Hoeveel er binnenkort op je bankrekening verschijnt, hangt af van de sector waarin je werkt. Je hebt (minstens) recht op het minimumloon dat in de sector-cao is vastgelegd. Per jaar mag je maximaal 11.042,86 euro bijverdienen.

Is er geen cao en werk je langer dan een maand? Dan krijg je het gewaarborgd minimuminkomen. Let op: ben je jonger dan 21? Dan ligt dat inkomen lager, afhankelijk van je leeftijd.

Ben je nog op zoek naar een studentenjob? Duik snel in ons aanbod!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments