Kies het juiste marcom-bureau via een pitch

Kies het juiste marcom-bureau via een pitch Artikel
0

Organiseer een pitch om de kwaliteiten van verschillende bureaus te vergelijken en zo de juiste partner te kiezen. Hoe pak je dat aan?

Organiseer een pitch om de kwaliteiten van verschillende bureaus te vergelijken en zo de juiste partner te kiezen. Hoe pak je dat aan?

 

Ga niet over één nacht ijs

Een marcom-bureau kiezen of van marcom-bureau veranderen, vraagt enige voorbereiding en heeft een niet te onderschatten impact op je activiteiten. Weet dat een pitch tijds- en energie-intensief is en dat je toch zo’n 3 maanden doorlooptijd nodig zal hebben voor het hele proces. 
 

Faseer de selectie van bureaus om tot een relevante shortlist te komen 

 1. Onderzoek op basis van deskresearch en referenties welke bureaus in aanmerking komen. Bestudeer hun portfolio, structuur en strategie, werkwijze, bedrijfscultuur, prijzen … Zo kom je tot een longlist van bureaus. 
 2. Benader vervolgens een 7-tal bureaus waarmee je een gesprek inplant. Vraag hen om een presentatie van hun agentschap, portfolio en aanpak. Bespreek jouw doelstellingen en toets hun werkwijze af. 
 3. Selecteer een shortlist van maximum 3 bureaus voor de effectieve pitch. Tijdens deze bureaucompetitie vraag je een uitgewerkt inhoudelijk, strategisch en/of creatief voorstel op basis van een concrete (schriftelijke) briefing.  
 

Een heldere briefing ligt aan de basis van iedere pitch 

 1. Schets bondig de geschiedenis van je bedrijf, de organisatiestructuur en verschillende divisies.
 2. Licht toe welke producten of diensten je aanbiedt, geef aan wat je unique selling proposition is (wat maakt je uniek?), wie je doelgroep is, in welke markt(en) je actief bent en welke je marcom-strategie- en budgetten zijn.
 3. Geef een identieke, geschreven briefing aan de verschillende bureaus waarin je je verwachtingen en opdracht helder beschrijft.  
 • Wil je alleen strategische voorstellen (visie op een communicatie/marketingaanpak)? Of ook creatieve voorstellen (een specifiek communicatie/marketingproject)? 
 • Geef een indicatie van de criteria die voor jou belangrijk zijn (bv. creativiteit of eerder prijs?) en hoe de procedure zal verlopen (timing tussen briefing, presentaties, beslissing).
 • Geef de bureaus voldoende tijd in functie van de omvang van de opdracht.  
 

Maak van bij de start duidelijke afspraken 

 1. Maak duidelijke afspraken over een eventuele vergoeding van kosten. Bureaus investeren in competities en een bijdrage in de kosten kan verantwoord zijn. In de praktijk kan je kiezen tussen:
  • geen vergoeding: houd dan de opdracht beperkt;
  • beperkte vergoeding: de gemaakte kosten worden vergoed;
  • volwaardige vergoeding: de klant koopt de eigendomsrechten voor het concept waardoor dit niet meer voor een andere klant gebruikt kan worden. 
 2. Spreek af dat diegenen die de presentatie geven, ook de eventuele contactpersonen van het bureau zijn. Zo ken je meteen je aanspreekpunt. 
 3. Laat alle decision makers de presentatie bijwonen en voorzie voldoende tijd zodat alle vragen aan bod kunnen komen. 
 4. Maak een lijst met de criteria waarop de voorstellen beoordeeld zullen worden en geef een gewicht aan ieder criterium zodat je een objectieve meting en vergelijking kan maken. 
 5. Spreek meteen af wanneer de bureaus een antwoord kunnen verwachten. Beslis bij voorkeur binnen een week en informeer alle bureaus op dezelfde dag over je keuze.
Hoe selecteert jouw bedrijf zijn marketing & communicatiebureau? Welke tips kan jij op dit vlak delen? 
 
Lees ook:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments