Klaar voor de Europese betaalmarkt? Doe de SEPA-check!

Klaar voor de Europese betaalmarkt? Doe de SEPA-check! Artikel
713

Sinds 1 februari 2014 is de eengemaakte Europese betaalmarkt een feit.

Sinds 1 februari 2014 is de eengemaakte Europese betaalmarkt een feit. SEPA, de Single Euro Payments Area, vervangt alle nationale betalingsstandaarden door één Europese. Schakelde je bedrijf nog niet helemaal om? Geen probleem. Je krijgt nog tot 1 april 2014 om de laatste details in orde te brengen.

SEPA is voor giraal geld wat de invoering van de euro voor de klinkende munt betekende. Overschrijvingen, domiciliëringen en betaalkaarten … vanaf nu betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier en aan dezelfde voorwaarden.

Overgangsperiode eindigt op 1 april

De deadline voor volledige omschakeling was 1 februari 2014. De Belgische banken staan uitzonderlijk nog een beperkte overgangsperiode toe. Nog tot 1 april 2014 verwerken ze oude Belgische overschrijvingen en domiciliëringen. Beheer jij die? Check even of je echt helemaal in orde bent.

IBAN-overschrijvingsformulieren? Check!

De SEPA-hervorming is al een tijd aan de gang. Zo gebruik je al sinds 2011 de papieren Europese overschrijvingsformulieren met IBAN-nummer. Voor elektronische formulieren geldt die verplichting sinds 1 februari 2014. Heb je nog Belgische rekeningnummers in je schuif liggen? Met deze conversietool zet je ze naar IBAN-nummers over.

Boekhoudpakket aangepast? Check!

Voor uitgaande betaalopdrachten naar de bank moet je de XML-standaard gebruiken, in plaats van het Belgische CIRI-formaat. Die XML-upgrade betekent vaak dat je het boekhoudpakket moet aanpassen. Vraag je softwareleverancier om voor de conversie te zorgen.

Europese domicilie-opdrachten? Check!

De Belgische DOM80 is verdwenen. Op 1 april ten allerlaatste moeten alle bestaande domicilie-opdrachten van je klanten naar de Europese vorm omgezet zijn. Dat doe je zo:

 • Stap1 – bel je bank.
  De overschakeling is vrij ingewikkeld. Lees de FEBELFIN-brochure. Of bekijk het met je bank, en test het uit.
   
 • Stap 2 - kies je domicilievorm.
  Er zijn twee Europese domiciliëringvormen. Het standaardschema gebruik je zowel voor particuliere als professionele klanten. Je schuldenaars hoeven geen nieuw mandaat te ondertekenen De B2B-domiciliëring mogen alleen bedrijven onderling gebruiken. In dit geval moeten je klanten wél een nieuw mandaat tekenen. Check of dit gebeurde.
   
 • Stap 3 – vraag een nieuw schuldeiser-ID.
  Op basis van de gekozen domicilieformule stelt je bedrijf met de bank een nieuw schuldeisercontract op. Je krijgt een Europees identificatienummer dat je in alle SEPA-landen gebruikt.
   
 • Stap 4 – informeer je klanten.
  Meld je klanten dat je voortaan de Europese domiciliëring gebruikt. Gebruikt je bedrijf het B2B-schema? Vertel hen dan ook dat ze een nieuw mandaat moeten ondertekenen.
   
 • Stap 5 – beheer je domiciliemandaten.
  Als schuldeiser moet je voortaan zelf mandaten aanmaken en unieke mandaatreferenties toekennen. Bovendien moet je die mandaten zelf bewaren en archiveren. Die taak mag je uitbesteden. Informeer bij je bank, en praat er met je manager over.
   
 • Stap 6 – zet je mandaten over.
  Wil je er zeker van zijn dat je domicilie-opdrachten blijven lopen? Vraag je bank om een overzicht van alle actieve DOM80-mandaten, en pas ze aan. Geef dan - voor de eerste vordering - je nieuwe mandaatnummer én de oude DOM80–domiciliërings- en schuldeiseridentificatienummer aan je bank door. Doe dat altijd via éénzelfde invorderingsbericht. Zo legt je bank de link tussen het oude en nieuwe nummer. En verlopen alle volgende domicilieberichten automatisch in het Europese formaat.

Kon je alles als in orde aanvinken? Dan ben je helemaal SEPA-klaar. 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments