Last van stress op het werk? Lach eens wat vaker!

Last van stress op het werk? Lach eens wat vaker! Artikel
0

Wist je dat lachen een prima manier is om komaf te maken met stress? We zetten de voordelen van lachen op een rij én geven je tips om vaker te lachen.

Natuurlijk is een professionele houding belangrijk op het werk, maar dat wil niet zeggen dat er nooit eens gelachen mag worden. Sterker nog, lachen is bevorderlijk voor je individuele gezondheid en is een prima manier om komaf te maken met stress. Wist je trouwens dat je zelf bepaalt hoe vaak je lacht? We zetten de voordelen van lachen op een rij en geven je tips om vaker te lachen.
 
Lachen verhoogt de productiviteit
Collega’s die af en toe een grapje maken onder elkaar verspillen hun tijd niet, maar geven daarmee hun productiviteit juist een boost. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek dat de Belgische Daisy Van Dessel uitvoerde voor haar masterproef psychologie. Lachen geeft je een goed gevoel, waardoor je vanzelf meer gefocust werkt. De positieve sfeer op het werk zorgt er bovendien voor dat je met plezier een grotere inspanning levert. Elkaar uitlachen of de hele dag grappen vertellen is dus niet bevorderlijk voor de productiviteit, maar nu en dan eens goed lachen komt het werk alleen maar ten goed.
 
Middel tegen stress
Daarnaast is lachen net als een lichaamsbeweging een goede manier om stress op een afstand te houden. Wanneer je lacht, wordt je bloedcirculatie namelijk gestimuleerd, ontspannen je spieren zich en komen er endorfines vrij in je hersenen. Je voelt je dus energieker en emotioneel beter in balans, zodat je moeilijke situaties beter de baas kan en minder snel last krijgt van stress.
 
Workout voor je lachspieren
De voordelen van lachen inspireerden mensen om een vorm van yoga te ontwikkelen waarin lachen een belangrijke rol speelt, zogenaamde lachyoga. Sommige werkgevers organiseren zulke sessies lachyoga op het werk, precies om stressgerelateerde problemen te voorkomen. Lachyoga doe je bij voorkeur in groep – de lach van anderen werkt nu eenmaal aanstekelijk – en met een begeleider die je bepaalde oefeningen voordoet. Meestal is dat een combinatie van speelse oefeningen, waarbij je onder andere danst en klassieke yoga-oefeningen zoals rekken, strekken, balansoefeningen en ademhalingstechnieken.
 
Zelf aan de slag
Het lijkt misschien wat vreemd, maar je kan jezelf dus leren om meer te lachen. Een workshop in groep is daarvoor een goede basis, maar je kan ook alleen aan de slag. Denk aan iets wat je meestal blij maakt en aan het lachen brengt, en roep dat gevoel voor jezelf op wanneer je geconfronteerd wordt met een uitdaging. Maak er ook een gewoonte van om wat meer te lachen om jezelf, dat helpt je om jezelf te relativeren. Daarnaast kan je de principes van lachyoga thuis eens uitproberen. Begin bijvoorbeeld je dag door jezelf toe te lachen in de spiegel. Zo start je elke werkdag met een positief gevoel en verlaag je de drempel om ook overdag meer te lachen.  
 
Wil je meer tips tegen stress op het werk? Lees dan ook deze artikels:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments