Leer nee zeggen

Leer nee zeggen Artikel
1094

“Nee zeggen” is niet altijd gemakkelijk, zeker niet tegenover je baas of een andere overste. Zeg je altijd ja? Dan kan die burn-out dichterbij zijn dan je denkt. Je hoeft niet altijd “ja” te zeggen. In sommige gevallen moet je zelfs nee zeggen.

Enkele tips om jouw assertiviteit te verhogen:

 • Zeg niet zomaar nee, maar stel een andere oplossing voor
  Heb je echt geen tijd om iemand verder te helpen? Zeg dan gerust nee, maar denk mee aan een oplossing voor het probleem of voor de vraag.   Het zal geapprecieerd worden.
   
 • Soms kan/wil je niet nee zeggen
  Weeg dus goed af alvorens je je definitieve antwoord geeft. Kan en wil je het verzoek niet inwilligen, doe het dan niet. Ben je enthousiast en je hebt tijd, waarom dan niet?
   
 • Luister naar je gevoel
  Soms geeft je lichaam al een antwoord op een vraag vooraleer je het zelf kan. Voel je enthousiasme? Of voel je je eerder benauwd of gestrest bij het verzoek. Laat je gevoel spreken! Als je voelt dat het niet meer gaat, zeg dan nee. 
   
 • Geef een korte uitleg waarom je nee zegt, maar niet te veel
  Natuurlijk heb je het recht om ‘nee’ te zeggen, zonder daarbij uitleg te geven. Toch is het vaak prettiger voor de relatie die je met de ander hebt om een korte toelichting te geven. Let wel, hoe meer uitleg je geeft, hoe meer de vragende partij tegen jouw argumenten kan ingaan. Wees dus kort en rechtuit in je antwoord. 
   
 • Stel je eigen prioriteiten
  Doordat je nee hebt gezegd tegen iets, krijg je tijd voor wat anders. En misschien ook eens even wat tijd voor jezelf, voor je gezin of gewoon even tijd voor ontspanning.
   
 • Lieg niet
  Zeg nooit “ja” als je niet van plan bent het te doen. Dan word je afgeschilderd als onbetrouwbaar. Je kan dan veel beter “nee” zeggen. 
   
 • Je hoeft niet meteen te antwoorden
  Als je nog niet zeker bent of je een verzoek wel of niet kunt inwilligen, vraag dan of je een beetje tijd kan nemen om er eens over na te denken. Zo heb je ook een beetje meer tijd om al je taken te evalueren en te zien of je het er wel of niet bij kunt nemen. 
   
 • Wees rationeel
  Als je nee wil zeggen, maar het ligt je moeilijk, probeer dan jouw irrationele gedachten rationeler te formuleren. Bijvoorbeeld: “Als ik nee zeg, wordt ze vast boos” verander je naar “Het is jammer als ze boos wordt als ik nee zeg, maar daardoor gaat de wereld niet vergaan.”
   
 • Gebruik je stem
  Krachtig nee zeggen vereist een goede toonhoogte. Meestal laten mensen hun zin aan het einde omhooggaan, zoals bij een vraag. Doe bij een sterke “nee” net het tegenovergestelde, laat het naar omlaag gaan.
   
 • Toon begrip
  Voel je niet schuldig, maar toon wel begrip voor de ander. Laat merken dat je weet dat het niet leuk is als je iets weigert. Zo ziet die andere persoon dat je niet enkel aan jezelf denkt. Voel je je toch schuldig, laat dit gevoel dan even toe, en sta er eventjes bij stil. Realiseer je wel dat jij niet verantwoordelijk bent voor de problemen van een ander. Laat iemand anders jouw schuldgevoel niet misbruiken.
   
 •  Wees consistent!
  Waarschijnlijk nog de belangrijkste tip van allemaal: houd voet bij stuk. Als je eerst “nee” zegt, en dan “ja” op dezelfde vraag, dan weet men dat men je kan overhalen om iets toch te doen. Om blijvend aandringen te vermijden, blijf je dus het beste bij je beslissing.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments