Loonindexatie 2018: elke maand meer geld op je rekening

Loonindexatie 2018: elke maand meer geld op je rekening Artikel
2588

2018 start met een mooi nieuwjaarscadeau: vanaf januari krijg je maandelijks zo’n 45 euro meer nettoloon. Dat is een gevolg van de taxshift, die de regering-Michel begin 2016 invoerde.

Begin 2016 voerde de regering-Michel de taxshift in om werken aantrekkelijker te maken. De eerste maatregel kwam er in 2016. Werkgevers betaalden minder bijdragen, en de lonen stegen licht. Daaraan breit de overheid nu een vervolg: in 2018 verdienen we elke maand 45 euro netto meer.

Minder belastingen

Die stijging komt er dankzij een aanpassing van de personenbelasting. Daardoor betaal je minder bedrijfsvoorheffing op je loon, en hou je meer over op het einde van de maand. Tijdens het jaar zul je ook minder belastingen betalen.

SD Worx maakt de loonstijging concreet: iemand die gehuwd is zonder personen ten laste en met een brutoloon van 2000 euro, ziet vanaf januari maandelijks 45,27 euro meer op zijn loonbriefje. Dat gemiddelde blijft zo goed als hetzelfde voor brutolonen van 3000 of 4500 euro. Er komt dan respectievelijk 46,20 en 46,85 euro bij.

Extra loon boven op stijging

En er is nog meer goed nieuws. Boven op die stijging komt er voor velen van ons nog een loonindexering en/of koopkrachtverhoging. Of je daar recht op hebt, hangt af van je paritair comité.

Er staan trouwens nog veranderingen gepland voor 2018: de forfaitaire vergoeding van je beroepskosten gaat omhoog en een groter stuk van je inkomsten wordt belastingvrij.

In 2019 gaat het derde luik van de taxshift in: dan maakt de regering een nog grotere som belastingvrij. Lage lonen genieten bovendien van een hogere fiscale werkbonus, waardoor ze minder RSZ-bijdragen betalen op hun brutoloon.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments