Maak professionele standaardpresentaties met Slide Master of Diamodellen

Maak professionele standaardpresentaties met Slide Master of Diamodellen Artikel
0

Gebruik Diamodellen om handig en snel presentatieontwerpen te maken in PowerPoint.

In PowerPoint kan je met Slide Master de standaardinstellingen van je presentatie beheren. 

Ga hiervoor naar het tabblad View / Beeld en klik op Slide Master / Diamodel:

 

Of klik met de Shift-toets ingedrukt op de Slide View / Dia Weergave knop onderaan rechts in het scherm:

In de versies vanaf Office 2007 is de Slide Master een verzameling van de ‘Hoofdmaster’ en alle beschikbare dia-indelingen:

  • De Hoofdmaster kan je gemakkelijk herkennen aan het cijfer dat er steeds voor staat en aan het feit dat er geen insprong is. Je komt er niet automatisch op terecht in de Master-omgeving, maar dient hem telkens aan te klikken.

 

  • Klik op de rand rond het titelvak om de opmaak van de titels voor je slides te bepalen: lettertype, kleur...
  • Ook voor het tekstvak klik je best eerst op de rand. Zo kan je het standaardlettertype en de kleur voor de tekst in je presentatie opgeven. Je kunt hier ook een opsommingsteken kiezen, als je voor alle niveaus hetzelfde opsommingsteken wilt gebruiken. Als je liever verschillende opsommingstekens gebruikt voor de diverse niveaus, klik dan op het tekstvak van het niveau en kies vervolgens het gewenste opsommingsteken.
  • Onderaan de Hoofdmaster zie je ook de 3 mogelijke onderdelen van de voettekst: datum, voettekst / footer en dianummer. Hiermee kun je de locatie van elk van deze onderdelen op je slides bepalen. Om bijvoorbeeld een dianummer rechts bovenaan op je slides te kunnen plaatsen, dien je de slidenumber placeholder rechts bovenaan te positioneren:

Deze positionering wordt dan onmiddellijk overgenomen op alle indelingen in de Master.

Tover een voettekst, dianummer of datum op je dia’s door de Header & Footer / Kop- en voettekst knop te gebruiken via het Insert / Invoegen tabblad. Dit gebeurt dus niet in de Master maar in de presentatie zelf.

Voeg een logo toe in de Master

Als je graag je logo op alle slides wilt weergeven, dien je dit slechts een maal in te voegen op de hoofdmaster:

 

Logo niet weergeven op bepaalde slides

Om het logo niet te tonen op specifieke dia’s in je presentatie, kun je dat aangeven op de slide zelf of op een of meerdere indelingen in de Master.

De standaardindeling Blank is voorzien voor slides die je volledig wilt kunnen bedekken met een of meerdere objecten. Het kan handig zijn om te voorzien dat deze indeling nooit een logo toont. Dat doe je dan in de Master.

Selecteer in de master de optie Hide Background Graphics / Achtergrondafbeeldingen verbergen:

 

Diezelfde optie is ook beschikbaar voor slides in je presentatie op de tab Design / Ontwerpen:

 

Bron: Xylos

OVER DE AUTEUR

OASE by Xylos

OASE by Xylos

Xylos is marktleider op het vlak van eindgebruikersopleidingen. De afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 450.000 kenniswerkers opgeleid in grote en kleine bedrijven. Xylos heeft recent voor de 8ste keer op rij het Qfor kwaliteitsstatuut behaald, deze keer zelfs met een maximumscore. OASE is het online videoplatform van ICT-dienstenbedrijf Xylos. Het platform richt zich op bijscholing van de meest frequente Office-toepassingen. Op het platform vind je meer dan 1000 korte video’s terug, die gemaakt zijn door experts en maandelijkse webinars.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments