Maak van jouw intranet een gedeelde digitale werkplek

Maak van jouw intranet een gedeelde digitale werkplek Artikel
0

Het intranet is een onmisbaar instrument voor interne communicatie, informatie-uitwisseling en kennismanagement. Optimaal gebruikt, versterkt het de efficiëntie, innovatie en co-creatie binnen je bedrijf.

Het intranet is een onmisbaar instrument voor interne communicatie, informatie-uitwisseling en kennismanagement. Optimaal gebruikt, versterkt het de efficiëntie, innovatie en co-creatie binnen je bedrijf. 
 

Van communicatie- naar collaboratieplatform

Het intranet faciliteert top-down-communicatie, maar steeds meer bedrijven zien de kracht van een intranet dat in het teken staat van interactieve communicatie, samenwerking en co-creatie. Blogs, wiki’s, fora ... verhogen immers de kennisdeling, innovatie en effectiviteit binnen je organisatie. 
 

Zo ga je aan de slag 

 1. Denk na over jouw intranetdoelen en ontwikkel een intranet-visie die aan de behoeften van je medewerkers voldoet. Stel aan de hand van een gebruikersonderzoek hun noden vast.
  • nice to know-kennisbank van telefoonlijsten, weekmenu’s, verjaardagen … naast need to know strategische informatieverspreiding via een (management)blog, verzamelpunt voor procedures, overzicht van deadlines;
  • wegwerking van de papierberg door een e-zine in plaats van een gedrukte personeelsblad, een online knipselkrant;
  • verbetering van de administratieve processen door het delen van procedures en instructies en timings; 
  • verhogen van de efficiëntie door online tools als vakantieplanning, inschrijvingen voor vergaderingen of doorgeven van bestellingen;
  • motiveren en binden van medewerkers via foto’s en filmpjes van personeelsevents of andere incentives;
  • opleiden van werknemers aan de hand van e-learningmodules of handboeken, online meten van competenties;
  • bevorderen van samenwerking, innovatie en co-creatie aan de hand van een ideeënbus, forum of poll. 
 2. Bepaal in functie van je doelen de financiële, personele en technische middelen die je kan vrijmaken om het intranet op te zetten.
  • een goed content management system of CMS is een onontbeerlijke basis;
  • een gemotiveerd intranetmanagementteam dat de nodige tijd en ruimte krijgt om het intranet tot een succes te maken, is zeker zo belangrijk. 
 3. Kies de juiste contentmaster die zorgt voor centrale sturing. Hij bewaakt de inhoud, structuur en eindredactie. En werkt samen met het intranetteam, maar ook met andere contentleveranciers: deskundigen uit diverse afdelingen die regelmatig relevante en actuele content aanbrengen. 
   
 4. Houd de structuur van je intranet eenvoudig, gebruiksvriendelijk en helder. Volg bij voorkeur de werkprocessen of toptaken van je medewerkers. Zo voelen zij zich betrokken. 
   
 5. Maak het intranet toegankelijk voor alle medewerkers. Zorg er voor dat ook werknemers zonder vaste werkplek op het intranet kunnen inloggen. Van thuis uit of via mobile devices. 
   
 6. Stel de mens centraal en maak je intranet sociaal. Bevorder onderlinge communicatie door alle werknemers te laten reageren op posts of zelf artikels als best practices te plaatsen. Laat ook ruimte voor fun en leuke berichten zoals verjaardagswensen. 
   
 7. Lanceer je intranet op een originele en enthousiasmerende wijze en maak je collega’s gepast wegwijs. Maar houd steeds een vinger aan de pols. Laat het intranet verder evolueren in functie van hun behoeften en vragen. Want zo weet je dat het intranet leeft en voor iedereen een gedeelde werkplek wordt. 
 
Lees ook:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments