Maak werk van diversiteit

Maak werk van diversiteit Artikel
0

Het beste wapen om de war for talent te winnen? Een sterk diversiteitsbeleid. Zeker nu, want een rapport van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid voorspelt dat de jobcreatie de komende jaren zal stagneren. Steeds meer werknemers gaan met pensioen, en werkzoekenden hebben vaak niet het juiste profiel om hun plaats in te nemen. Is jouw bedrijf op zoek naar nieuwe werknemers? Verruim dan je horizon. En kies voor talent.

Gooi vooroordelen overboord

Discriminatie op de werkvloer is nog altijd een hot issue. Heel wat werkzoekenden vinden moeilijk werk omdat werkgevers struikelen over hun sekse, etniciteit, leeftijd of cultuur. Unfair voor de kandidaten én in strijd met de antidiscriminatiewet. Wil je werk maken van diversiteit? Durf jezelf dan in vraag te stellen. Het is het waard.

Je bedrijf boomt

Jij en je werknemers plukken de vruchten van een duidelijk diversiteitsbeleid:

  • Meer diversiteit betekent een rijkdom aan visies. En dat stimuleert de creativiteit. Een essentiële tool op de arbeidsmarkt.
  • Je werknemers krijgen meer voeling met de samenleving. En spelen daardoor sneller in op maatschappelijke ontwikkelingen.
  • Start je een sollicitatieprocedure? Dan vis je uit een bredere vijver, want je laat je niet begrenzen door vooroordelen. De kans is dus groter dat je de geknipte kandidaat voor de job vindt.
  • Je werknemers weten dat ze zichzelf mogen zijn. En zijn daardoor gelukkiger op de werkvloer. Topsfeer gegarandeerd.
  • Staat diversiteit bij jou hoog op de agenda? Dan geeft dat je bedrijfsimago een stevige boost. Ideaal om nieuwe werknemers, klanten en partners aan te trekken.

Praktische tips

Overtuigd? Dan is het tijd om de eerste stap te zetten. Enkele tips:

  • Ben je betrokken bij de sollicitatieprocedures? Promoot dan diverse selectieteams. Want – we zeiden het al – je kiest vaak de kandidaat die het meeste op jou lijkt. En dat is niet per definitie de beste.
  • Volg nieuwe collega’s op. Ga regelmatig bij hen langs en check of ze zich welkom voelen.
  • Wees alert voor tekenen van discriminatie. Geen idee hoe je die opspoort? Bekijk dan de toolkit van de Vlaamse overheid.
  • Durf jezelf in vraag te stellen. Onderneem je bijvoorbeeld stappen als je collega wordt gediscrimineerd? En hoe reageer je op racistische opmerkingen? Analyseer je gedrag. En wees gerust kritisch.

Verdiep je je graag in het thema? Schrijf je dan in voor de opleiding E-div van Unia, het Interfederale Gelijkekansencentrum. Of check onze blog ‘Omgaan met cultuurverschillen op het werk.

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments