Mag loon met collega’s besproken worden?

Mag loon met collega’s besproken worden? Artikel
855

Openlijk spreken over je loon kan snel voor problemen zorgen.

Wanneer is het wel een goed idee, en wanneer blijf je best discreet?

Wanneer is het toegelaten?

  • Een persoonlijk gesprek.
    Op voorwaarde dat jullie beiden openlijk spreken over jullie salaris, is er geen probleem. Het gebeurt immers in een vertrouwelijke context.
  • In een gesprek onder starters.
    Je zit allen in hetzelfde schuitje: veel werken, maar nog niet echt veel verdienen. Bovendien zijn jullie allemaal nieuw op de arbeidsmarkt wat ook een gevoel van verbondenheid creëert.
  • In een gesprek met een werknemer van een concurrerend bedrijf.
    Wil je vergelijken hoe goed je betaald wordt, informeer dan eens bij iemand van een concurrerend bedrijf met een vergelijkbare functie. Je moet geen rekening houden met jaloezie, en toch krijg je relevante informatie.

Wanneer doe je het beter niet?

In bepaalde bedrijven is het echt taboe om als collega’s onderling te spreken over je loon. Het kan immers voor veel spanningen zorgen. Bovendien worden lonen soms erg variabel ingekleurd. Iemand die aangeworven is op een moment van krapte op de arbeidsmarkt zal waarschijnlijk meer verdienen. Ook buitenlandse ervaring kan je loon sterk beïnvloeden.

Het kan zijn dat collega’s het niet eerlijk vinden dat je omwille van deze factoren meer verdient. In dergelijke situaties kan de sfeer op de werkvloer al snel verzieken.

Kom je zelf te weten dat een collega meer verdient dan jezelf, reageer dan niet meteen jaloers. Ga in gesprek met je manager, en vraag waarom die persoon meer verdient. Zo weet je meteen of je bij de volgende evaluatie kans maakt op een loonsverhoging!

Lees ook:

Opslag vragen
Salariswijzer Secretary Plus
7 tips om een hoger salaris te halen uit één gesprek 

Wil je weten of jouw loon in balans is?

Vul de salaristool nu in
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments