Meer inzicht dankzij een attitude-interview

Meer inzicht dankzij een attitude-interview Artikel
0

Past een sollicitant ook qua persoonlijkheid binnen het team?

Competenties van een toekomstige werknemer zijn belangrijk, maar écht cruciaal zijn gedrag en houding voor de benutting ervan binnen je bedrijf.
 
Iemands opleiding en loopbaantraject kun je makkelijk afleiden uit zijn cv. Maar wat met attitudes, werk- en motivatiestrategieën? Een attitude-interview maakt duidelijk of een sollicitant zich goed voelt bij de bedrijfscultuur en of hij ook qua persoonlijkheid binnen het team past.
 
Back to the future
De beste indicator voor zijn toekomstig gedrag is de wijze waarop een kandidaat zich in het verleden in een soortelijke situatie gedroeg. Terwijl competenties aangeleerd zijn, geldt dat veel minder voor (intersociaal)gedrag. Als HR-medewerker wil je dus niet zozeer achterhalen wàt hij in het verleden gedaan heeft, maar vooral hoé hij de zaken aanpakte. Hiervoor vraag je hem een specifieke situatie uit het verleden te beschrijven. Bijvoorbeeld: een conflict met een collega of leidinggevende.
 
STAR(R)
Om de beschrijving van zo’n concreet voorval goed te beoordelen, zijn er enkele aandachtspunten die je het best onthoudt met dit ezelsbruggetje: STAR(R).
  • Situatie
Vraag door om de feitelijke situatie en de oorzaak ervan zo goed mogelijk te begrijpen.
  • Taak
Wat was de rol van de kandidaat in deze situatie? Let hierbij op twee aspecten: enerzijds zijn officiële rol (als ondergeschikte, leidinggevende of gelijkwaardige collega), anderzijds zijn persoonlijke verantwoordelijkheid. Schuift de sollicitant ze door naar de andere, deelt of neemt hij (mee) de verantwoordelijkheid?
  • Actie
Wat was de reactie van de kandidaat op de situatie? Reageert hij emotioneel, beredeneerd, persoonlijk of professioneel?
  • Resultaat
Hoe is de situatie beëindigd? Met een oplossing of is ze onderhuids blijven nazinderen?
  • Reflectie
Zou de kandidaat in de toekomst in een soortgelijke situatie op dezelfde manier reageren of zou hij het anders aanpakken? Heeft hij er iets uit geleerd?
 
Uit de manier waarop een kandidaat een conflictsituatie beschrijft, kom je veel over hem te weten. Maar, dat geldt evengoed voor een vroeger succesverhaal. Was dat enkel zijn verdienste of dat van een team? Meet hij succes aan zijn eigen gevoel van tevredenheid of aan externe objectieve meetwaarden?
 
Kom te weten wat jij wil weten
Natuurlijk geeft een sollicitant tijdens een jobinterview het beste van zichzelf. Als hij zich goed voorbereidde, zal hij zijn antwoorden formuleren naar wat hij denkt dat jij wil horen. Leg daarom in je vragen zo weinig mogelijk suggesties. Wil je weten of hij een teamspeler is, vraag dat dan niet op de man af in een gesloten vraag. Vraag eerder hoe hij in het verleden een opdracht in teamverband uitvoerde. Ook de vraag naar zijn sterktes en zwaktes levert niet altijd veel op. De kans is groot dat je een sociaal wenselijk antwoord krijgt. En is het net niet die ‘schone schijn’ die je wil doorprikken?
 
Op zoek naar beste kandidaat voor de job én het team? Lees dan zeker ook:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments