Meer verantwoordelijkheden voor hetzelfde salaris: doen of niet doen?

Meer verantwoordelijkheden voor hetzelfde salaris: doen of niet doen? Artikel
0

Je manager wil je extra verantwoordelijkheden geven, maar geen loonsverhoging. Hoe pak je de situatie aan?

Je manager is tevreden over je werk en biedt je extra taken en verantwoordelijkheden aan. Voorlopig heeft hij echter zijn redenen om daar niet meteen een loonsverhoging aan te koppelen. Moet je het voorstel van je baas in dat geval aanvaarden of maak je beter eerst financiële afspraken? Enkele tips om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.
 
Elke situatie is anders
Net zoals jij je redenen hebt om opslag te willen, heeft je manager vast een goede reden om niet meteen met een salarisverhoging over de brug te komen. Misschien komt er pas later dit jaar extra budget vrij, wil hij er eerst zeker van zijn dat je de nieuwe taken aankan, of zijn de nieuwe verantwoordelijkheden in zijn ogen een gevolg van de natuurlijke evolutie van je job. Het is ook niet altijd zo dat nieuwe taken je job zwaarder maken, want soms vervangen ze bijvoorbeeld andere verantwoordelijkheden die tot hetzelfde functieniveau behoorden. Denk er in elk geval aan dat elke situatie anders is.
 
Investeren in je competenties
Gaat het wel degelijk om een uitbreiding van je takenpakket of om verantwoordelijkheden die eigenlijk bij een hoger functieniveau horen, dan is het toch mogelijk dat je manager je (nog) geen opslag wil geven. In dat geval kan je overeenkomen om na een bepaalde periode opnieuw rond de tafel te gaan zitten om je salaris te evalueren, of om nu al afspraken te maken die pas later van kracht worden. Bedenk ook dat extra taken en verantwoordelijkheden in de eerste plaats een kans zijn om je competenties verder te ontwikkelen. Ze bieden je de mogelijkheid om je - desnoods langzaam maar zeker – een weg vooruit te banen in de hiërarchie van het bedrijf. Wat je bijleert, kan niemand je trouwens ooit nog afnemen. Mocht je op een dag toch het gevoel krijgen dat je inzet onvoldoende gewaardeerd wordt bij je huidige werkgever, dan is je marktwaarde dus in elk geval gestegen.
 
Opslag vragen: zo pak je het aan
Wil je echt niet ingaan op het aanbod van je manager zonder dat er een loonsverhoging aan gekoppeld wordt? Pak de onderhandeling dan op een verstandige manier aan. Zeg niet dat je de extra taken er enkel bijneemt als je opslag krijgt, maar bouw je argumenten zorgvuldig op. Je job is de voorbije jaren steeds zwaarder geworden, er moet meer werk verzet worden met minder mensen, je takenpakket werd steeds uitgebreider en er is je al jaren een salarisverhoging beloofd die je nooit kreeg. Geef je manager ook de tijd om je verzoek grondig te bekijken. Zo vergroot je de kans dat hij je een realistisch voorstel zal doen.
 
Een realistische loonsverhoging
Als je van plan bent om opslag te vragen, is het ook een goed idee om vooraf een bepaald bedrag in je hoofd te hebben. Informeer je dus op voorhand over het gemiddelde salaris dat iemand in jouw functie en met jouw verantwoordelijkheden mag verwachten. Hou er wel rekening mee dat je niet in één keer een enorme sprong vooruit zal maken. Een gemiddelde stijging van twee tot zes procent is over het algemeen realistisch. Maar zoals we al zeiden: elke situatie is anders en soms moet je gewoon wat geduld hebben …   
 
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit:
 

Is jouw salaris marktconform?

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments