Minder stress met mindfulness

Minder stress met mindfulness Artikel
643

In onze cultuur van burn-out, overwerken, mentale vermoeidheid en stress, is de behoefte aan rust meer dan ooit aan de orde. Mindfulness is een eenvoudige en doeltreffende manier om heel bewust in ‘het hier en nu’ te leven, stress te verminderen en je eigen levenskwaliteit te verbeteren, ook op het werk. Vijf simpele tips voor elke dag.

“Every day we are engaged in a miracle which we don’t even recognize : a blue sky, with clouds, green leaves ... or our own two eyes. All is a miracle.”

Thich Nhat Hanh

1. Je ademhaling is je anker

Je ademhaling is altijd bij je. Je kan op elk moment van de dag – geheel ongemerkt – op je adem focussen. Zie het als een soort ‘inchecken bij jezelf’. Door diep in- en uit te ademen komt er meer zuurstof in je hersenen en zal je zenuwstelsel kalmeren. Het is de meest efficiënte manier om lichaam en geest te ontspannen.

Door je aandacht te richten op je ademhaling, nemen obsederende gedachten ook minder belang in. Gedachten zijn vaak illusies die wij onszelf waarmaken. Ze zijn dus niet per definitie waar! Laat je dus niet meeslepen door hectische ideeën. Je hebt jezelf in handen.

2. Doe één taak tegelijk

Multitasking wil niet altijd zeggen dat je veel tegelijk realiseert. Je bent waarschijnlijk met veel tegelijk bezig, maar breng je alles tot een goed eind? En hoe vaar jij erbij?

We zijn tegenwoordig massaal ‘24/7 connected’; we zijn daardoor ook heel erg afgeleid van wat echt belangrijk is. Het komt onze creativiteit niet ten goede.

Stel jezelf de vraag of je niet productiever bent, wanneer je zaken één per één aanpakt. De kwaliteit van je werk wordt er beter van. Doe bijvoorbeeld 25 minuten lang één taak, en dan 5 minuten bewust iets anders, zoals een glas water halen. Check je mails pas daarna; ze kunnen heus wel een halfuurtje wachten.

3. Ga even naar buiten

Niets is beter dan tijdens je pauze even naar buiten te gaan, indien mogelijk in een park of in de natuur. Laat je telefoon binnen. Geniet van alles om je heen: de frisse lucht, het geluid van de wind in je oren, de straling van de zon op je huid, het kraken van je schoenen in de sneeuw.... Open je zintuigen. Beweging stimuleert tevens je doorbloeding. Hierdoor krijg je elke keer weer de kans positieve energie en innerlijke rust te ervaren; het enige wat jij moet doen, is er open voor staan.

4. Luister en stop met oordelen

Niets zo irritant dan mensen die alleen naar zichzelf luisteren en langs elkaar heen praten. Luister aandachtig naar wat je collega je echt probeert te zeggen, vul het niet zelf in, en laat je niet afleiden door je eigen oordeel.

5. Doe elke dag vijf minuten niets

Maak vijf minuten per dag tijd voor jezelf. Breng deze vijf minuten het liefst in stilte door, alleen met jezelf. Of misschien geniet jij van rustgevende muziek. Observeer je leefwereld en wees bewust en dankbaar voor wat of wie er om je heen is. Het belangrijkste in ons leven – een goede gezondheid, een mooi gezin, een fijne job – vergeten we soms omdat alles zo evident lijkt ... en toch: als één van deze elementen zou wegvallen, zou je heel verdrietig zijn. We vergeten gewoon gelukkig te zijn met wat ons gegeven is. Niet doen.

Gelukkig groeit het besef dat een evenwichtige gemoedstoestand de productiviteit en professionele creativiteit verhoogt. Het is steeds meer gebruikelijk binnen bedrijven om aan ontspanning te denken, naast het harde werken. Misschien is een volwaardige cursus mindfulness of yoga, wat er mooi bij aansluit, iets voor jou. Mindfulness is niet iets dat je in één keer leert. Mindfulness vergt een vernieuwde levenshouding. En iedereen kan het leren! Mindfulness is een vaardigheid, die je elke dag opnieuw kan oefenen en die je uiteindelijk zal helpen om met werkdruk en stress om te gaan.

“In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just Being.”

Eckhart Tolle

Heb jij hieromtrent nog ideeën, suggesties of tips? Deel ze met ons!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments