Moet je voortdurend beschikbaar zijn voor je werkgever?

Moet je voortdurend beschikbaar zijn voor je werkgever? Artikel
0

Steeds meer werknemers beschikken over een bedrijfsgsm of internetabonnement dat door de werkgever betaald wordt.

Steeds meer werknemers beschikken over een bedrijfsgsm of internetabonnement dat door de werkgever betaald wordt. Maar dat betekent niet dat je voortdurend beschikbaar moet zijn voor je werk.
 
Uit de Salariswijzer 2016 van Secretary Plus (België), die de werkomstandigheden van 3.981 supportmedewerkers in kaart brengt, blijkt dat één op vijf beschikt over een bedrijfsgsm. Eén op vier officemedewerkers heeft een gsm-abonnement van de werkgever en bij één op de tien wordt het internet thuis betaald door de werkgever.
 
Stuk voor stuk fijne extraatjes bovenop je loon. Maar vaak zorgt het ook voor onduidelijkheid: verwacht je werkgever dan ook dat je na de werkuren mails checkt, telefoontjes beantwoordt of de vergadering van de dag nadien voorbereidt? Dreigen we door de toegenomen moderne communicatiemiddelen allemaal workaholics te worden?

 

Geëmancipeerde werknemer

Eerst en vooral: zo'n vaart loopt het niet. We lopen niet allemaal tegen een burn-out aan omdat we ook buiten de werkuren werken. Moderne communicatiemiddelen kunnen perfect ten dienste staan van de geëmancipeerde werknemer: een beetje soepel bedrijf kan gerust toestaan dat je op het einde van de werkdag een half uurtje vroeger vertrekt om de kinderen van school op te halen, als je 's avonds maar op die belangrijke mail antwoordt of dat ingeplande telefoontje pleegt.
 
Al zijn er ook bedrijven die daar een stuk strenger in zijn: bij Colruyt kunnen werknemers hun mail niet van op een afstand consulteren, precies om burn-out tegen te gaan en mensen tegen zichzelf te beschermen. Alleen voor wie voortdurend op de baan is, wordt een uitzondering gemaakt. Ook bij de Vlaamse overheid ijvert een werkgroep ervoor om de professionele mailbox buiten de werkuren ontoegankelijk te maken.
 

Gezond verstand

Een goede raad: gebruik je gezond verstand. Een bedrijf dat zijn werknemers een gsm ter beschikking stelt, beseft ook dat een deel van het gsm-verkeer privé-doeleinden dient. Bovendien is rond de klok beschikbaar zijn een gegeven dat dateert uit de negentiende eeuw. Vandaag zijn er wettelijke rusttijden. Per tijdvak van 24 uren heeft elke werknemer recht op een rustperiode van elf opeenvolgende uren. Wie om 20u 's avonds gedaan heeft met werken, mag dat werk ten vroegste pas de volgende dag om 7u 's morgens hervatten – al zijn er ook uitzonderingen, zoals in de horeca of bij continuarbeid in een ploegensysteem.
 
Het loont ook om goede afspraken te maken met je werkgever. Vraag wat je baas van jou verwacht als hij of zij je een smartphone ter beschikking stelt of je internet thuis betaalt. Informeer eventueel bij collega's hoe snel je geacht wordt te reageren. Vaak zul je merken dat er geen overdreven eisen gesteld worden. En besef dat enig begrip van jouw kant ook goodwill creëert bij je oversten: ga niet meteen overuren claimen wanneer je in het weekend een taakje voor het werk erbij neemt.
 
Weet tenslotte dat voortdurend geconnecteerd zijn iets is wat in de toekomst niet meteen zal verdwijnen. Een gezonde balans tussen werk en vrije tijd blijft belangrijk!

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments