Niet het gevraagde diploma, wel de job van je dromen

Niet het gevraagde diploma, wel de job van je dromen Artikel
1407

De juiste job vinden, dat vraagt tijd. Wanneer je na lang zoeken dan eindelijk de perfecte vacature vindt, bots je op het feit dat je niet het gevraagde diploma bezit. Of je hebt misschien geen diploma. Of je begon ooit aan een opleiding, maar kon die door omstandigheden niet afmaken. Hoe kan je dan toch voor die droomjob solliciteren? Een aantal tips!

Diploma vs. ervaring

Stel je allereerst volgende vragen: aan welke criteria voldoe ik niet? En welke competenties of ervaringen kan ik als troef inzetten?

Je behaalde bijvoorbeeld nooit een bachelordiploma, maar je hebt doorheen de jaren wel enkele relevante ervaringen opgebouwd? Solliciteer! Focus op jouw meerwaarde voor het bedrijf door in te gaan op wat jouw vorige ervaring je net bijbrachten. Vaak is dit doorslaggevender voor werkgevers dan een diploma.

Eerlijkheid duurt het langst

Er zijn duizend en een redenen waarom mensen hun hoger diploma niet behalen. Het is volledig aan jou of je in jouw sollicitatie uitlegt waarom dit bij jou het geval was. Blijf gewoon eerlijk. Het heeft geen zin om vaag te zijn over jouw behaalde diploma’s. Als je een opleiding niet hebt afgerond, vermeld dit dan ook zo op jouw cv.

Nieuwe insteek

Als je geen ervaring hebt in relevante functies, focus je dan op competenties. Ervaring in de horeca? Dat betekent ervaring met klantencontact, hoge werkdruk en communicatieve skills. Je besteedde een groot deel van je vrije tijd aan een jeugdbeweging? Dat betekent dat je activiteiten organiseert als geen ander. Jouw organisatorische skills zijn dus on point! Je werkte jarenlang elk weekend in de lokale supermarkt? Dan bewees je alvast een loyale werknemer te zijn met ervaring in teamwork.

Levenslang leren

Volg een avondcursus of een cursus in afstandsonderwijs in een relevante richting. Zo ziet een werkgever onmiddellijk dat je wilt bijleren en hier proactief in te werk gaat.

Neem een partner in de hand

Laat je bijstaan door experts. Zij weten waar je terecht kan voor aangepaste opleidingen, jobbeurzen, sollicitatietrainingen… Ze kunnen je bijvoorbeeld ook in contact brengen met bedrijven waar je stage kan lopen, om zo toch een eerste ervaring op te bouwen. Een extra check op je cv!

Netwerk!

Een sterk netwerk kan een enorme boost geven aan jouw carrière. Als iemand jou kan aanbevelen voor een functie, heb je al een voet tussen de deur. Dit kan wel eens het duwtje zijn dat voor jou de doorbraak betekent!

Een laagdrempelige manier om jouw netwerk in te zetten, is uiteraard LinkedIn. Optimaliseer jouw profiel en vermeld zeker dat je op zoek bent naar een uitdaging.

Last but not least

Geef de moed niet op na enkele tegenslagen. Bill Gates heeft tenslotte ook geen diploma, maar je weet vast en zeker wel dat hij het ver heeft geschopt.

OVER DE AUTEUR

Keulen Charlotte

Keulen Charlotte

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments