Nieuwe collega? Zo geef je hem/haar een leuke eerste werkdag!

Nieuwe collega? Zo geef je hem/haar een leuke eerste werkdag! Artikel
490

Joepie, een nieuwe collega op het werk! Zorg voor een warm onthaal en maak er voor hem/haar een onvergetelijke eerste werkdag van. Onthoud goed dat de eerste werkdag een blijvende indruk nalaat. Hier zijn enkele tips!

Creëer een leuke werkplek

Maak de bureau van je nieuwe collega tiptop in orde. Zorg voor een (goed werkende!) laptop, een bureaustoel, allerlei kantoormateriaal… Zo voelt hij/zij zich meteen thuis en kan hij/zij zich sneller beginnen inwerken. Double win dus! Er is trouwens niks vervelender dan tijdens je eerste werkdagen met je vingers te zitten draaien. Natuurlijk moet je zorgen dat je eenvoudige opdrachten geeft in het begin zodat de nieuwe medewerker niet overdonderd wordt en gedemotiveerd raakt.

Maak een welkomstpakket

Bij het inrichten van de werkplek van je nieuwe collega kan je misschien ook een welkomstpakket voorzien. Hierin kan een infobrochure zitten met alle belangrijke bedrijfsregels (bijvoorbeeld werkuren, dresscode, afspraken in verband met afwezigheid en verlof, veiligheidsprocedures…), aangevuld met een leuke attentie zoals een cadeaubon. Het lijken kleine dingen, maar ze maken een wereld van verschil voor een nieuweling!

Wees behulpzaam

Als nieuwe medewerker komt er ontzettend veel op je af. Veel bedrijven hanteren een soort mentorsysteem, waarbij één medewerker zich ontfermt over de nieuwkomer. Neem gerust deze taak op jou: maak hem/haar wegwijs in het gebouw en doorheen de verschillende afdelingen, toon hoe bepaalde zaken werken en geef duidelijk aan dat hij/zij om hulp mag vragen. Vergeet ook niet om de zaken te vertellen die voor jou de normaalste zaak van de wereld zijn (inclusief bedrijfsjargon) want voor nieuwe werknemers zijn ze dat meestal niet. Goed begeleid worden tijdens de eerste werkdagen creëert een gevoel van vertrouwen en veiligheid voor de nieuwe medewerker. Tenslotte ben je zelf ook ooit van nul begonnen!

Samen lunchen

Een leuk idee is om op de eerste werkdag van de nieuwkomer een lunch te organiseren met alle collega’s. Het hoeft heus geen fancy etentje te zijn buitenshuis, gewoon samen eten in de refter is prima. Het is de perfecte gelegenheid voor iedereen om zich voor te stellen aan de nieuwe collega. Laat hem/haar uiteraard ook iets over zichzelf vertellen. Maak het gezellig en ga met de nieuwkomer om zoals je zelf zou willen behandeld worden. Zo hangt er een positieve sfeer en gaat de nieuwe medewerker met een aangenaam gevoel naar huis op het einde van dag één!

Heb jij nog andere tips om een positieve eerste indruk na te laten op nieuwe medewerkers? Deel ze gerust!

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments