Omgaan met cultuurverschillen op je werk

Omgaan met cultuurverschillen op je werk Artikel
0

We werken allemaal weleens samen met mensen uit andere culturen. Is het niet op je eigen afdeling, dan is het wel in projecten met klanten of relaties.

Die diversiteit verruimt je blik en verrijkt je wereld. Tegelijkertijd zitten misverstanden in een klein hoekje. Succesvol samenwerken met andere culturen vergt wat oefening en vooral bewustzijn.

Goed omgaan met diversiteit op de werkvloer vraagt om een open mind. Natuurlijk, iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld en daar horen bijna automatisch bepaalde vooroordelen bij. Maar die opvattingen zijn ‘gekleurd’ en gebaseerd op jouw achtergrond en ervaring. Oordeel daarom niet te makkelijk, toon respect en stel je open voor andere ideeën en gebruiken. En misschien wel het belangrijkste: zie een multicultureel team als een kans voor je eigen ontwikkeling en die van je organisatie. De onderstaande tips helpen je hierbij.
 

1. Toon interesse

Interesse tonen is dé manier om dichter bij elkaar te komen. Probeer de ander te leren kennen, bijvoorbeeld door een praatje te maken bij de koffieautomaat of een keertje samen te lunchen.

2. Stel vragen

Wil je iemand echt begrijpen en succesvol samenwerken? Stel dan vragen en spreek verwachtingen uit. Zeker als je in teamverband werkt. Hoe is de ander gewend om te communiceren? Wat heb jij nodig om je werk goed te doen? En hoe kunnen jullie elkaar helpen?
 

3. Luister goed

Voor collega’s uit andere culturen is Nederlands meestal niet hun eerste taal. Dat betekent dat het ze meer moeite kost om zich goed uit te drukken. Luister daarom aandachtig en bedenk dat je collega misschien ook iets anders kan bedoelen. Vat samen wat je hebt gehoord en vraag de ander of dit inderdaad is wat hij of zij bedoelt.

4. Trek geen voorbarige conclusies

Kom je er tijdens het verdelen van de taken achter dat een collega een bepaalde rol niet op zich wil nemen? Dan is het natuurlijk heel makkelijk om te denken dat die persoon lui is. Maar kan er misschien ook wat anders achter zitten? Doorvragen helpt je om daarachter te komen. Waarom is die rol niet geschikt? En is er een andere rol die wel passend is?
 

5. Geef het goede voorbeeld

Helaas wordt er nog steeds gediscrimineerd op de werkvloer. Heb jij collega’s die zich hier schuldig aan maken? Spreek ze dan aan op hun gedrag. Dat is best lastig, maar je kunt hiermee wel een belangrijk verschil maken.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments