Omgaan met familieconflicten en eindejaarsstress

Omgaan met familieconflicten en eindejaarsstress Artikel
0

De feestdagen bieden vele mogelijkheden om tijd met familie en vrienden door te brengen, maar deze tijd van het jaar kan ook veel stress met zich meebrengen, vooral wanneer er familieconflicten ontstaan.

Wij bieden een aantal suggesties om je met zulke conflicten te helpen omgaan en om je tijd tijdens de feestdagen zo goed mogelijk op te delen wat, met een beetje geluk, ook voor minder stress zal zorgen.

Voorzie “beurten” om vrienden en familie te zien.

Als jij met je echtgenoot of partner niet tot een akkoord kan komen over waar je de eindejaarsfeesten zult doorbrengen, kan het behoorlijk stressvol zijn te beslissen wie je wanneer gaat zien. Het om beurten bezoeken van familieleden is voor dit probleem daarom vaak het beste compromis. Je zou bijvoorbeeld een deel van je familie of vrienden voor kerstavond of oudjaar kunnen zien, en de overige mensen op Kerstdag of Nieuwjaarsdag kunnen bezoeken. Jaarlijks kun je deze beurten dan ook alterneren. Zulk compromis is waarschijnlijk je beste optie om iedereen in dergelijke situaties gelukkig te maken.

Bouw thuis een feestje! 

Als het rijden naar familieleden en vrienden je tijdens de feesten een beetje teveel wordt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een avondje bij je thuis te organiseren. In plaats van al je bezoekjes in één weekje te proppen, kun je zo iedereen tegelijkertijd zien!

Bereid je voor op mogelijke conflicten.

Zijn de eindejaarsfeesten synoniem met conflicten? Dan is het waarschijnlijk aanbevolen je hierop voor te bereiden. Hiermee bedoelen we niet dat je zelf moet beginnen argumenteren. Integendeel, bereid je voor op de kritiek die je zou kunnen krijgen of de gesprekken die zullen plaatsvinden en coach jezelf om kalm te blijven en alles met een korrel zout te nemen. Hoe dan ook, je kan niet verwachten dat je familie plots van gewoonte zal veranderen, maar hoe dan ook, verwacht niet dat je familie zal veranderen in haar gewoontes; probeer gewoon positief te blijven!

Houd het privé.

Als de familieborrels en –bezoekjes je teveel worden, kun je er ook voor kiezen een paar over te slaan. Het is perfect aanvaardbaar van de feestdagen te genieten met enkel je gezin!

Omring jezelf met vrienden.

Je bent zeker niet verplicht de feestdagen met familie door te brengen. Veel mensen kiezen er zelfs voor deze periode met vrienden te vieren, en dit voor uiteenlopende redenen. De eindejaarsfeesten met vrienden vieren, is een gezellige manier om de feestdagen door te brengen en van het eindejaarsseizoen te genieten.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments