Operationele vs. financiële leasing

Operationele vs. financiële leasing Artikel
3808

De 2 basismogelijkheden in leasing voor jou uitgelegd

Vandaag is een bedrijfswagen niet enkel weggelegd voor managementfuncties. In België wordt het alsmaar meer gebruikt als een extralegaal voordeel voor allerhande beroepen waarvoor de werknemer zich regelmatig dient te verplaatsen. Er zijn maar weinig bedrijven die een wagenpark van honderden auto’s aankopen. Dan komt de leasingmaatschappij van pas.

Als we het hebben over leasing kunnen we een onderscheid maken tussen operationele en de financiële leasing.

Operationele leasing

Operationele leasing kan het best worden bekeken als “all-in”, of als “full service” en is veruit de meest gebruikte leasingformule in de fleetwereld. De omschrijving zegt het zelf: in deze leasingvorm zit niet alleen de huur van de wagen, maar ook de bijhorende diensten. Voor een vast maandelijks bedrag kan je diensten toevoegen aan het pakket per wagen, zoals verzekering, inschrijvingstaks, belasting op inverkeerstelling, het onderhoud van de wagen en in sommige gevallen zelfs een tankkaart. Op deze manier is er een duidelijk budget per wagen, en moet het bedrijf minder rekening houden met onverwachte kosten.

Het maandelijks bedrag wordt bepaald door de gekozen diensten, maar ook door de looptijd van het contract – standaard 3 of 4 jaar – en het aantal vooropgestelde kilometers – respectievelijk 100.000 of 120.000 km. Tijdens dit contract houdt het leasingbedrijf je op de hoogte van de toestand van het wagenpark, en voorzien ze je van advies.

Voordelen:

  • Als je veel kilometers maakt (ca. 40.000 per jaar)
  • Volledige budgettaire controle - Je kan bijna alle veranderlijke kosten op voorhand budgetteren, wat kwalijke verrassingen voorkomt.

Nadelen:

  • Aangezien er geanticipeerd wordt op mogelijke onkosten, kan je bij niet intensief gebruik van de wagen soms teveel betalen.

Financiële leasing

Net als operationele leasing is ook financiële leasing een vorm van verhuring op lange termijn. Maar hier financier je enkel de huur van de wagen voor een bepaalde periode, niet de diensten. Meestal is het de bedoeling de wagen na het huurcontract af te kopen voor een gunstige prijs. Men noemt dit een full-payout contract. De aankoop kan heel gunstig uitvallen (3 tot 5% van de initiële prijs), en mag nooit meer bedragen dan 15% van de catalogusprijs.

Financiële leasingcontracten lopen – afhankelijk van de economische levensduur van de auto – 2 tot 5 jaar. Dit is voor heel wat KMO’s en zelfstandigen een uitstekende manier van werken.

Voordelen:

  • Geen BTW te betalen op de restwaarde van het voertuig.
  • Lage restwaarde van het voertuig, waardoor je winst kan maken op het eind van het contract.

Nadelen:

  • Je moet BTW betalen op de gefactureerde belastingen.
  • Het beheer van de verschillende diensten is niet altijd optimaal en de uiteindelijke kostprijs is niet vast. Zo kunnen er altijd allerlei extra kosten opduiken. Dit is vooral voor “kleine” zelfstandigen en KMO’s een voordeel, niet voor grote bedrijven.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments