Overtuigend schrijven: 10 simpele schrijftips

Overtuigend schrijven: 10 simpele schrijftips Artikel
0

We Assist You vroeg aan Geert Van den Eijnden, docent schrijf- en presentatietechnieken, welke schrijftips hij graag had gekregen toen hij 20 was. Hieronder lees je ze. Fascinerend!

1. Contrast is koning

I don’t like reggae. I love it. Bob Marley wist het al, 10 cc zong het. Contrast werkt altijd. Ook als je vast zit in je brainstorm. Weg met de tonnen productinformatie. Verkoop het fijnste voordeel, jij rakker. Sell a good night’s sleep. Not the mattress. 
Bijkomend voordeel? Als je mensen even op het verkeerde been zet, en dan als een koning terug op de troon plaatst, lig je meteen in de bovenste schuif. Je lezer? Klaarwakker.
 

2. Hanteer de vijf seconden-regel

Het eerste wat je met elke tekst doet, is hem niet lezen. Ja, dat las je juist. Onderzoek wijst uit dat mensen elke tekst eerst scannen. En dan – in een vijftal seconden – beslissen of ze de tekst lezen. Wat eerst de aandacht trekt? De foto’s, titels, onderschriften, citaten en het PS. Dan pas komt de inleiding. Focus op deze structurele eye-catchers.
 

3. Lees je tekst luidop na

Elke goede schrijver oogt gek. Onder meer van zijn teksten luidop na te lezen. Geen betere verrader van te lange zinnen, zwak ritme én zoutloze bewoordingen. Lees je tekst geregeld luidop na én spreektaal je verhaal. Laat het uit je mond komen. Hoe authentieker, hoe beter.
 

4. Vermijd woordspelingen 

Dat ik ze niet meer op een hand kan tellen. Woordspelingen die het net dat beetje grappiger maken. Voor jezelf. Maar de neutrale lezer vooral verwarren. First be clear, then be clever. Wat is essentieel? Bak dat brood bruin.
 

5. Staat er al een vraag in?

Vragen trekken je lezer in de tekst. Gebruik er genoeg. Ze vergroten het engagement en geven je tekst ritme. “Schrijven, goh, dat is praten met papier tussen,” zegt Mark Van Bogaert.
 

6. Roep het uit. GADVERDAMME!

Dat ik het niet durfde. Zo in het begin. Dingen schrijven als: ‘PFIETFIEW! Moh. HOERA! Juz! Zzzzzzz. NOOOOOOO!’ Nu doe ik niets liever. Een uitroep of twee geeft je tekst dat tikkeltje meer karakter. Heerlijk!
 

7. “Citaten, dat werkt altijd.”

Mensen horen graag andere mensen. Zeker bekende mensen. Of mensen met een geloofwaardig beroep. Als het ook maar enigszins kan, gebruik dan citaten van je hoofdrolspelers. “Stel de belangrijkste vragen en beantwoord ze,” zei ooit iemand. Ze geven je lezer een extra invalshoek, een tweede en derde kans om in de tekst te vliegen.
 

8. Beelden zijn belangrijker dan tekst

Helaas. Jij, aanstormend schrijftalent, jij. Beelden zijn baas. Dat kan je deels oplossen door beeldend te schrijven. Toch raden we je aan om je ook visueel te trainen en goede beelden te leren vinden en gebruiken. Mensen kijken eerst naar het beeld, en beslissen daarna pas of ze letters willen lezen.
 

9. Vermijd prikkeldraadwoorden

Moeten, kunnen, zullen, worden, gaan, probleem, … Het zijn allemaal prikkeldraadwoorden waar perfecte alternatieven voor bestaan. Maak je tekst actief en positief, spreek over ‘kansen krijgen’ en zoek zo veel mogelijk… le mot juste.
 

10. Woorden die altijd winnen

Nieuw, gratis, krijgen, nu, vandaag, extra, … Het zijn woorden die de lezer erg graag hoort. Steek er minstens drie van in elke tekst die je schrijft. Ja, drie.
 
Met dank aan Geert Van den Eijnden (http://www.raadbijwoord.com)
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments