Paradox: meer vrije tijd voor meer productiviteit

Paradox: meer vrije tijd voor meer productiviteit Artikel
0

Het is even wennen aan het idee, maar door je werk af en toe ‘los te laten’, word je juist productiever. Door hernieuwing van je energie, kom je tot betere werkresultaten.

 

Als de tijd ontbreekt….

Tijd is vaak wat ons het meest ontbreekt, denken we. Er zijn niet genoeg uren in een dag om alles gedaan te krijgen. Op het werk loop je continu achter de feiten aan en daarnaast vind je maar geen goed evenwicht tussen werk en gezin. Je hebt geen tijd meer om je hobby’s uit te voeren, je favoriete sport uit te oefenen of je vrienden te zien. Zo kan je op de lange duur niet blijven leven.
 

Energie voor lichaam en geest

We kunnen natuurlijk niet méér uren tevoorschijn toveren. Wat we wel kunnen doen, is ons energieniveau opkrikken. Het is paradoxaal, maar de beste manier om méér gedaan te krijgen is door tijd vrij te maken voor ontspanning.
Het lichaam functioneert in cycli van 90 minuten. Na een inspanning van anderhalf uur, hebben we een pauze nodig om fysiek en mentaal wat ‘op te laden’. Te vaak negeren wij dit en nemen we cafeïne of suiker in plaats van rust. We putten op deze manier in onze voorraad energie en helaas houdt het op een gegeven moment op, daalt de productiviteit of sterker nog: een burn-out ligt op de loer.
 

Sport en beweging

Sporten is een ideale manier om te ontspannen. Wanneer je hardloopt bijvoorbeeld, hernieuw je je mentale, fysieke en emotionele energie. Vaak bruisen de beste ideeën dan op een heel spontane manier terwijl er niets meer in je opkomt wanneer je uren achter elkaar achter je computer zit. Een rustige wandeling kan ook al wonderen doen.
 

Nachtrust en middagdutjes

Meer uren werken leidt vaak tot minder uren slapen. Minder dan zes uur slapen vermindert je productiviteit, ook dit is wetenschappelijk bewezen. Slaap verbetert je fysieke prestaties, de werking van je geheugen, je concentratievermogen, je emotioneel evenwicht, je algemene gezondheidstoestand.
Ook korte dutjes gedurende de dag hebben een positieve invloed op je energieniveau.
 

Lachen is gezond

Sporten, bewegen, genoeg slapen en gezond eten zijn evidente, maar belangrijke pijlers om persoonlijke energie en veerkracht op peil te houden. Daarnaast spelen ook sociale contacten en mentale voldoening een rol. Een ontspannen avond met vrienden, waar gegeten, gedronken en gelachen wordt, kan je veerkracht zo opkrikken dat je ineens toch weer de moed bij elkaar kan rapen om verder te werken aan een lastig project.
 

Meditatie en mindfulness

Bewust in het leven staan en door middel van korte meditaties of mindfulness stilstaan bij wat zich aandient, bevordert het algemeen welzijn, waardoor stress of depressiegevoelens beter in toom gehouden kunnen worden. Een beter concentratievermogen en positief beeld van zichzelf en de omgeving stimuleren ook een optimaal prestatievermogen.
 

‘Ik ben er even niet’

Het is geweldig dat we tegenwoordig dankzij smartphones, tablets en Cloud computing overal en altijd kunnen werken. Maar we beseffen nog veel te weinig dat we daardoor geen rust meer kennen. ’s Avonds houdt het werk ons nog bezig tot het slapengaan; weekends zijn geen weekends meer en zelfs op vakantie nemen we werk mee. Het is inmiddels bewezen dat regelmatige en deugddoende werkonderbrekingen leiden tot gelukkiger werknemers, meer sereniteit, minder ontslag, minder ziekte en betere prestaties bij terugkomst. En zeg nu zelf, is het niet heerlijk om even niet bereikbaar te zijn?

 

Zeg eens vaker nee

Ook leidt vaker ‘nee zeggen’ tot meer tijd en energie en dus tot betere resultaten. Het is uiteraard lastig en schijnbaar tegenstrijdig om als gemotiveerd teamlid een opdracht te weigeren of uit te stellen, in het belang van jezelf, maar ook van het bedrijf. Stress leidt echter nooit tot betere resultaten en zoals met alles: oefening baart kunst.

 

Werkethiek

Te vaak nog worden werknemers beloond in functie van het aantal gepresteerde uren. Lange dagen maken, aan je bureau lunchen, je mail tot ’s avonds laat beantwoorden, tijdens je vakantie zakelijk bellen en mailen… wil niet zeggen dat je productief bezig bent.
Wat telt, is de kwaliteit van de prestatie, niet het aantal gepresteerde uren.
Meer en meer bedrijven zien dit in en faciliteren dagelijkse ontspanning door de inrichting van ruimtes, waar medewerkers even kunnen uitrusten, mediteren, slapen of sporten.
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments