Pesten op het werk: zo voorkom je de verzuring van jouw werkvloer

Pesten op het werk: zo voorkom je de verzuring van jouw werkvloer Artikel
0

Als manager is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je medewerkers goed met elkaar omgaan. Want wanneer onenigheid de kop opsteekt tussen collega’s, bederft dat de stemming en maakt het de samenwerking roestig. Je werknemers lopen er verslagen bij, de productiviteit daalt en het ziekteverzuim stijgt. Smoor pestgedrag tijdig in de kiem en voorkom de verzuring van jouw werkvloer.

Serious business

Een mopje onder de collega’s is niet ongewoon. En wat geplaag af en toe verdiept de band en haalt druk van de ketel. Maar wanneer grappen uitmonden in treitergedrag, escaleert het al snel in een neerwaartse spiraal:

  1. Het stressniveau schiet de lucht in.
  2. Het rendement is zoek.
  3. De afwezigheid loopt op.

Je hebt er als manager dus alle baat bij om pestgedrag proactief aan te pakken.

Let op subtiele signalen

Merkte je nog geen pestgedrag op? Het is soms ook moeilijk te spotten. Het slachtoffer kaart het probleem meestal niet aan en de pestkop verstopt zijn giftige houding. Collega’s onderschatten de ernst of willen niet klikken. De kans is miniem dat het probleem zichzelf uitklaart. De signalen herkennen, is de eerste stap in je strijd tegen pesterijen.

Drie manieren om pesterijen op te sporen:

  1. Vergaar informatie tijdens de lunch. Eet een van je werknemers nooit mee? Pols bij de collega’s of ze hem uitnodigden. Iemand die altijd alleen eet en elk contact mijdt, voelt zich misschien uitgesloten.
  2. Hou de tel bij. Hoe vaak is iemand het onderwerp van een grap? Valt diezelfde naam opvallend vaak? Ga dan na of die persoon wordt geviseerd.
  3. Betrek je werknemer. Een vermoedelijk slachtoffer gevonden? Stel hem actief vragen en geef hem het woord. Hou de lichaamstaal van de collega’s in de gaten. Luistert iedereen geëngageerd mee of sluit iemand zich af?
  4.  

Tip

Een geraffineerde manier om iemand te kwellen, is door hem of haar regelrecht te negeren. Hou dus ook een oogje in het zeil voor een gebrek aan interactie.

 

Pak het aan

  • Maak pesten bespreekbaar. Communiceer duidelijk dat pesten onder jouw leiding not done is. Duid ook een vertrouwenspersoon aan bij wie je werknemer terechtkan voor een gesprek.
  • Ga in dialoog. Nodig je werknemers uit voor een babbel. Stel rake vragen over de sfeer en de onderlinge band. Graaf diep en start vervolgens een open en eerlijk groepsgesprek.
  • Investeer in positief gedrag. Door regelmatig een uitje of een teambuilding te doen, schep je een band. Lunch ook eens met zijn allen of hef samen het glas en vier jullie recentste successen.

 

Tot slot

Pestgedrag pak je niet in een-twee-drie aan en voorkomen is beter dan genezen. Blijf daarom alert en ga actief te werk. Voer een antipestbeleid en speur spitsvondig naar mogelijke signalen. Maak een voorbeeld van jezelf en bezorg je werknemers zo een aangename bedrijfscultuur om trots op te zijn.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments