Representatievergoeding voor werknemers: wat moet je weten?

Representatievergoeding voor werknemers: wat moet je weten? Artikel
0

Een representatievergoeding kan een mooi alternatief zijn voor een loonsverhoging. Wat is het precies en wie heeft er recht op?

Een representatievergoeding kan een mooi alternatief zijn voor een loonsverhoging. Wat is het precies en wie heeft er recht op?
 
Wat is een representatievergoeding?
Representatiekosten zijn algemene kosten die nodig zijn voor de uitvoering van een functie. Denk bijvoorbeeld aan kledij, voedsel, drank, parkeerbonnen etc.
Een representatievergoeding voor een werknemer is een terugbetaling van deze uitgaven. Het is een soort extralegaal voordeel, naast maaltijdcheques, pensioensparen, hospitalisatieverzekering, een gsm, laptop of bedrijfswagen.
 
Wie heeft er recht op?
Werknemers kunnen een representatievergoeding krijgen, wanneer ze onkosten maken die gebonden zijn aan de uitgeoefende beroepswerkzaamheid.
Natuurlijk moet elke teruggave goed onderbouwd zijn en kunnen dus alleen personeels- of directieleden die regelmatig in contact komen met klanten en / of leveranciers aanspraak maken op deze regeling.
 
Hoe ga je praktisch te werk?
Representatiekosten kunnen vergoed worden in de vorm van een forfait. Dit is een maandelijks vast bedrag dat uitbetaald wordt door de werkgever. De werknemer hoeft deze kosten niet steeds opnieuw te verantwoorden voor het bedrijf.
Een forfaitaire vergoeding is veel handiger dan terugbetaling via onkostennota, die veel nutteloos administratief werk veroorzaken. Je hoeft dus niet continu rekeningetjes en bonnetjes bij te houden, die je maandelijks aan je baas moet voorleggen.
 
Over welke bedragen heeft men het?
In principe bestaan er geen algemene regels, maar gemiddeld varieert een representatievergoeding tussen 50 € / maand en 275 € / maand (voor een directielid).
Ongeveer 1/5 van de bedrijven kent forfaitaire terugbetaling toe.
 
Is een representatievergoeding belastingvrij?
De betaalde vergoedingen zijn geen belastbare bezoldigingen, maar moeten wel worden vermeld op de individuele loonfiche van de betrokken werknemers.
Fiscaal gezien zijn representatiekosten eigen aan de werkgever. Als werknemer hoef je daar dus geen belastingen op te betalen. Je kan het zien als een soort terugbetaling van kosten die je voor je werknemer maakt. Voor de werkgever zijn deze kosten dan weer 100% aftrekbaar.
 
Win-winsituatie
Een forfaitaire representatievergoeding betekent voor de werknemer op jaarbasis vaak een welkom extraatje. Voor een onderneming betekent het een voordelig alternatief voor een loonsverhoging. Zij moet alleen wel kunnen bewijzen dat de vergoeding grotendeels overeenstemt met werkelijk gemaakte kosten.
 
Lees ook:

Wil je weten of jouw loon in balans is?

 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments