SEM, SEA en SEO: de kracht van zoekmachinemarketing

SEM, SEA en SEO: de kracht van zoekmachinemarketing Artikel
0

Termen als SEM, SEA en SEO klinken je waarschijnlijk niet onbekend in de oren, maar...

Termen als SEM, SEA en SEO klinken je waarschijnlijk niet onbekend in de oren, maar toch roepen ze nog heel wat vragen op. Want, wie is ermee bezig? Wat doe je ermee en wat als je er geen kaas van gegeten hebt?

Zoekmachinemarketing, een jonge maar snel groeiende discipline


Binnen online marketing draait alles om bezoekers aantrekken, hen geboeid houden en zorgen voor conversie. Dit kan de aankoop van een product zijn, maar het kan ook gaan om een inschrijving voor een nieuwsbrief of een deelname aan een prijsvraag. Bottom-line is dat je huidige en nieuwe klanten je website vinden en er de antwoorden krijgen die ze zoeken.
 

SEM, SEO, SEA … what’s in a name?


Binnen online marketing gaan heel wat aandacht en middelen naar Search Engine Marketing (SEM). Deze zoekmachinemarketing omvat zowel Search Engine Optimalisation (SEO) als Search Engine Advertising (SEA), steeds met tot doel de vindbaarheid van je website te verhogen. Zorg er eerst voor dat je SEO op punt staat alvorens SEA campagnes op te zetten.
 

SEO: Search Engine Optimalisation of organische zoekresultaten


Om je website beter vindbaar te maken, kan je van bij de creatie van je website rekening houden met een aantal optimalisaties:
  • Zorg voor een goede indexeerbaarheid van je website aan de hand van je technologie en CMS (content management system).
  • Zet je keywords of zoekwoorden in de titels van je pagina’s en verwerk ze in de teksten.
  • Leg naast interne ook externe links. Plaats back-links op relevante websites en bookmarks op social booking websites als del.icio.us.
  • Goede en regelmatig vernieuwde content verhoogt je ranking omdat je bezoeker langer op de website blijft.

SEA: Search Engine Advertising of betaalde links

 
Naast de zoekoptimalisatie kan je ook kiezen voor advertenties op zoekmachines. Op Google verschijnt een advertentie in de blokken boven en/of naast de gewone zoekresultaten. Een belangrijke kracht van deze advertenties is dat ze zeer gericht verschijnen in functie van het gekozen zoekwoord binnen een welbepaalde doelgroep, bv. geografische locatie. Je betaalt per click op de advertentie (PPC = pay per click), maar toch kan het budget van SEA al snel oplopen.
Zoekmachinemarketing is een must geworden voor ieder bedrijf dat aanwezig is op het internet. Gezien de snelle evolutie van de online wereld is deze vorm van marketing uitgegroeid tot een volwaardig vakgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven specialisten inschakelen om doordacht aan de slag te gaan met een strategisch plan van aanpak.
 
Nog extra tips voor je website? Lees de andere artikels van onze rubriek online marketing en deel je ervaring met de andere leden.
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments