Sleuteltips voor geschreven bedrijfscommunicatie

Sleuteltips voor geschreven bedrijfscommunicatie Artikel
0

Hoe communiceer je eerlijk en dynamisch naar alle collega’s?

Duidelijk communiceren binnen het bedrijf is niet vanzelfsprekend. Interne nieuwsbrieven zijn nochtans heel belangrijk. Ze zwengelen de communicatie tussen management en andere werknemers aan en stimuleren een gevoel van betrokkenheid. We geven 10 handige tips mee die de interne communicatie makkelijker kunnen maken.

 • Hou het kort
  Ingewikkelde, lange zinnen kunnen zeer vaak vermeden worden. Schrap gerust overbodige woorden en constructies. Probeer een zo duidelijk mogelijke zinconstructie te hanteren.
   
 • Kies zelf de juiste onderwerpen
  Laat de inhoud van je bedrijfsblad niet bepalen door de mensen die graag iets willen schrijven. Waak streng over de inhoud, en laat deze aansluiten op de bedrijfscultuur.
   
 • Denk na over de structuur
  Kies op voorhand een structuur die bij de tekst past (bv. chronologisch), en hou daaraan vast. Behandel per alinea maar 1 onderwerp, en duid dit aan met passende tussentitels.
   
 • Schrijf actief en in het nu
  Het leest een stuk gemakkelijker, en komt ook frisser over. Vermijd waar mogelijk altijd passieve zinnen en gebruik de tegenwoordige tijd.
   
 • Maak het persoonlijk
  Spreek in de tekst de lezer rechtstreeks aan. Gebruik persoonlijke voornaamwoorden zoals ‘je’ of ‘u’ in plaats van algemene termen als ‘de werknemer’. Zorg er ook voor dat je bedrijfsblad in twee richtingen werkt, en gerbuik persoonlijke verhalen en feiten om de geloofwaardigheid te vergroten.
   
 • Vermijd vakjargon en te lange woorden
  Zo maak je de tekst boeiender en aangenamer om te lezen. Woorden met meer dan 3 lettergrepen zorgen er al snel voor dat de lezer de aandacht verliest.
   
 • Vermijd afkortingen en letterwoorden
  Deze zijn vaak niet bij iedereen bekend, en storen ook tijdens het lezen. Voor nieuwkomers kan je letterwoorden eerst voluit schrijven, met tussen haakjes de afkorting.
   
 • Werk met een redactie
  Om continuïteit te verzekeren in de publicatie van jullie bedrijfsblad, is het belangrijk een vaste ploeg enthousiaste mensen te hebben die je hierin bijstaan. Zij zorgen er mee voor dat er een duidelijk lijn behouden kan worden. Natuurlijk kan je hun stukjes aanvullen met bijdrages van occasionele schrijvers.
   
 • Een beeld zegt meer
  Gebruik gerust afbeeldingen om de tekst te illustreren. Doe dit enkel om de tekst te verduidelijken. Wees bijvoorbeeld spaarzaam met cartoons.
   
 • Hou het fris en eerlijk
  Door alle communicatie door teveel mensen te laten nalezen, verliest het vaak zijn ziel en dynamiek. Gebruik een vast team van maximum drie welgekozen mensen om alles na te lezen. Probeert iemand in een stukje het bedrijfsblad te gebruiken voor een eigen agenda, censureer dan zonder schroom.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments