Slicers 3: Geef je slicers een persoonlijke toets

Slicers 3: Geef je slicers een persoonlijke toets Artikel
0

Pas je slicers aan voor een aantrekkelijke integratie in je dashboard.

Door aan een PivotTable of draaitabel enkele slicers toe te voegen, krijg je een beeld zoals in deze screenshot: je ziet slicers voor de velden Categorie, Jaar, Maand en Kwartaal.

Deze slicers kan je verder aanpassen qua schikking, gegevens en lay-out, zodat je ze overzichtelijker in één overzichtelijk dashboard kan integreren.

1. Schikking van de slicers

Standaard worden alle waarden van een slicer onder elkaar getoond. Daarnaast hebben alle items van alle slicers dezelfde hoogte. Het kan dan ook soms handig zijn om met deze instellingen te spelen. Zo kan je bijvoorbeeld de grootte van de items in 1 slicer wijzigen omdat er heel veel items in de slicer staan.

Als je op een slicer klikt, zie je bovenaan in het menu het extra tabblad Slicer Tools.

Een van de opties op dit tabblad is Columns / Kolommen. Door de waarde van deze eigenschap te vergroten, kan je meerdere kolommen in 1 slicer creëren. Je kan veel ruimte besparen als je een gepast aantal kolommen specifieert. Je zal immers je slicers veel beter kunnen schikken. In onderstaande screenshot zijn de slicers als volgt ingesteld:

 • Jaar: 1 kolom
 • Kwartaal: 4 kolommen
 • Maand: 3 kolommen
 • Categorie: 6 kolommen

Zoals je in de screenshot kan zien, zijn er heel veel categorieën. Om meer categorieën in 1 oogopslag te zien, kan je de slicer vergroten, maar dan zie je misschien minder van het rapport dat er meestal onder staat. Je zou anderzijds ook het aantal kolommen nog kunnen vergroten, maar dan is de kans reëel dat je niet meer de volledige naam van de categorie zal kunnen zien.

Een eventuele optie om dit probleem op te lossen, is dat je de hoogte van de items van die slicer aanpast. Als je de slicer selecteert en je kijkt in het lint naar het menu, dan zie je onder de eigenschap Columns de opties Height / Hoogte en Width / Breedte. Let wel op, want ook helemaal rechts zie je de eigenschappen Height / Hoogte en Width / Breedte staan. Deze laatste passen de hoogte en de breedte van de slicer aan, niet van de afzonderlijke knoppen.

Standaard is de hoogte van een knop 0,67 cm. In onderstaande screenshot heb ik dit gewijzigd in 0,5 cm, wat resulteert in 2 extra gegevensrijen (en dus in 12 extra categorieën).

2. Gegevens in een slicer

Het zou kunnen dat na verloop van tijd bepaalde categorieën niet meer in het aanbod zitten. Standaard zal een slicer deze oude opties wel onthouden. In de volgende screenshot zie je dat er heel veel categorieën zijn, maar ondanks het feit dat er nergens een filter aanwezig is, zijn er enkel gegevens voor 41 categorieën. Dit aantal zou op termijn nog kunnen aangroeien. En bovendien oogt dit alles veel drukker.

We kunnen hier een mouw aan passen door in te stellen dat we de items die geen waarde hebben, willen verbergen. Zo maken we het geheel veel overzichtelijker.

Je kan deze aanpassingen doorvoeren in de Slicer Settings die je als volgt terugvindt:

 • Klik rechts op een slicer en selecteer onderaan in het popupmenu de optie Slicer Settings / Instellingen.
 • Selecteer een slicer en klik in de ribbon op het tabblad Slicer Tools – Options – Slicer Settings / Instellingen (helemaal links).

Door de optie Show items deleted from the data source / Items weergeven die zijn verwijderd uit de gegevensbron uit te vinken, zullen verwijderde items niet meer getoond worden en krijg je dit als resultaat. En hoef je de grootte van de items niet aan te passen.

Tip: in de slicer settings kan je ook definiëren welke titel je wilt gebruiken en of je die titel al dan niet wilt zien.

3. Layout

Om je dashboard nog aantrekkelijker te maken, kan je de lay-out van de slicers aanpassen door één of meerdere slicers te selecteren en in het lint een gepaste stijl te kiezen.

Maar je kan ook zelf je eigen stijl creëren. Let wel op, dat als je een eigen stijl creëert, deze tot het betrokken werkboek behoort. Als je dus een ander werkboek zou openen, dan zal je deze nieuwe stijl NIET zien.

Toch kan een volledig aangepaste slicerstijl zeker een meerwaarde bieden voor het rapport. Houd er wel rekening mee dat het creëren van een eigen stijl tijd kost. En dat het net daarom handig is om te vertrekken van een bestaande stijl:

 • Klik rechts op een stijl en kies de optie Duplicate Style / Dupliceren:

 • Geef je stijl een gepaste naam.

 • In deze lijst zie je alle verschillende gebeurtenissen en mogelijkheden.
  • Welk lettertype of welke rand kies je voor de volledige slicer? (Whole Slicer)
  • Hoe wil je de opmaak van de titel zien? (Header)
  • Welke letterkleur en achtergrondkleur kies je voor een geselecteerd item met gegevens? (Selected item with Data)
  • Welke letterkleur en achtergrondkleur kies je voor een niet geselecteerd item dat gegevens bevat en waarover je de muiscursor beweegt? (Hovered unselected item with data)
 • Rechts bovenaan krijg je steeds een kleine preview.
 • Nadat je enkele eigenschappen gewijzigd hebt, krijg je bijvoorbeeld dit resultaat:

 • Of, met wat extra werk in de cellen van dit werkblad:

 

Heb geen schrik om creatief te zijn. Je collega’s zullen vast en zeker onder de indruk zijn van je ontwerp!

Bron: Xylos 

Lees ook:

Slicers 1: Voeg een visueel attractieve filter toe aan een PivotTable

Slicer 2: Filter tegelijkertijd meerdere PivotTables

https://nl-be.weassistyou.com/artikel/verbeter-de-leesbaarheid-van-je-rekenblad-met-conditional-formatting

https://nl-be.weassistyou.com/artikel/hoe-efficient-conditional-formatting-kopieren

https://nl-be.weassistyou.com/artikel/verander-eenvoudig-en-snel-de-opmaak-van-je-cellen-in-excel

https://nl-be.weassistyou.com/artikel/gemakkelijk-datums-filteren-in-excel

https://nl-be.weassistyou.com/artikel/verander-eenvoudig-en-snel-de-opmaak-van-je-cellen-in-excel

OVER DE AUTEUR

OASE by Xylos

OASE by Xylos

Xylos is marktleider op het vlak van eindgebruikersopleidingen. De afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 450.000 kenniswerkers opgeleid in grote en kleine bedrijven. Xylos heeft recent voor de 8ste keer op rij het Qfor kwaliteitsstatuut behaald, deze keer zelfs met een maximumscore. OASE is het online videoplatform van ICT-dienstenbedrijf Xylos. Het platform richt zich op bijscholing van de meest frequente Office-toepassingen. Op het platform vind je meer dan 1000 korte video’s terug, die gemaakt zijn door experts en maandelijkse webinars.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments