Solliciteren anno 2019: Hoe gaat dat precies?

Solliciteren anno 2019: Hoe gaat dat precies? Artikel
1275

Je zag een advertentie in de krant of op het prikbord in je buurtwinkel, schreef een uitgebreide brief met jouw cv en stuurde deze naar het vermelde adres. Het bedrijf in kwestie belde je dan op om op gesprek te komen. Dit gesprek ging vooral over jouw ervaring, kennis en toekomstperspectief… Zo ging het er jaren geleden aan toe.

Hello anno 2019! Wat is er nu precies veranderd?

Het nieuwe zoeken

Het wereldwijde web biedt talloze verzameldatabanken van vacatures, bedrijven posten hun vacatures online en ook Facebook biedt momenteel vacaturepostings aan.
Je kan in deze gevallen solliciteren door een online formulier in te vullen, jouw cv te uploaden en hup, jouw sollicitatie is in een mum van tijd bij de juiste persoon.

Het nieuwe vinden

Meer en meer recruiters gaan zelf op zoek naar de juiste kandidaat. Je zorgt dus best voor een up-to-date LinkedIn profiel. Zet enkele zoekwoorden in jouw titels (bv. “Management Assistant”) en vermeld hierbij dat je open staat voor nieuwe opportuniteiten. Laat die voorstellen maar binnenstromen!

If you’re not online, you don’t exist

Online aanwezig zijn is anno 2019 een must. Maar de keerzijde van de medaille is natuurlijk dat werkgevers jou ook met enkel klikken online kunnen onderzoeken. Sociale media zijn onlosmakelijk verbonden met jouw persoonlijke brand als je gaat solliciteren. Bekijk jouw privacy instellingen zeker eens kritisch. Misschien deel je die foto van vorig weekend wel graag met jouw vrienden maar niet zozeer met jouw toekomstige werkgever.

Face to screen

Ook het sollicitatiegesprek zelf gebeurt steeds meer online. Het is geen uitzondering dat het eerste interview volledig online gebeurt via Skype. Het hele proces gebeurt dus in dit geval achter jouw eigen computer thuis. Ook chatten is niet meer uit den boze! Recruiters gebruiken Messenger of Whatsapp om snel je profiel af te stemmen.

Een videopitch komt ook in the picture. Say what?! Dit is een videosollicitatie waarin je kort jezelf en je motivatie toelicht. Sommige bedrijven maken zelfs gebruik van een online videosollicitatie waarbij je jouw antwoord op de vragen moet opnemen en inzenden. Dit wordt dan gebruikt als eerste selectie.

Instastyle

2019 staat gelijk aan werken met beeldtaal. Kijk maar naar platformen als Instagram en Pinterest. Ook op jouw cv is dit van toepassing. 4 pagina’s tekst spreekt minder aan dan een kort cv met icoontjes en visuele elementen. Voeg ook zeker een (zakelijke!) foto toe als personal touch.

De juiste skills

Waar een sollicitatiegesprek vroeger vooral ging om ervaring en kennis, wordt er nu meer aandacht besteed aan motivatie en persoonlijke kenmerken die zorgen dat je binnen de bedrijfsorganisatie past. Kennis blijft natuurlijk een rol spelen, maar recruiters weten ook dat je leert on the job.

Ga je aan de slag met bovenstaande tips? Laat ons dan zeker weten of het zijn gewenste effect had!

OVER DE AUTEUR

Keulen Charlotte

Keulen Charlotte

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments