Solliciteren na een burn-out

Solliciteren na een burn-out Artikel
0

Een tijdje thuis geweest met een burn-out ? Zo kaart je dat aan tijdens je sollicitatie-interview.

Vol zelfvertrouwen solliciteren na een burn-out

Was je door een burn-out even uitgeschakeld en solliciteer je nu naar een nieuwe baan? Dan kan het zijn dat je tijdens je job-interview de hiaat op je cv moet duiden. Vertel jij je nieuwe werkgever over je depressie? En zo ja, hoe pak je dat het beste aan? Met deze leidraad leg jij je interview vol zelfvertrouwen af.

Weg met die schaamte

Eigenlijk is een burn-out niets om je voor te schamen. Volgens onderzoek zou het merendeel van de werkende bevolking binnenkort twee grote depressieve episodes in zijn of haar loopbaan meemaken. Hou dat voor ogen als je naar je afspraak gaat.

Identificeer de oorzaak

Vervelende sollicitatievragen vlot beantwoorden begint bij een goede voorbereiding. Formuleer voor jezelf wat de reden van de burn-out was. Gaf je job je geen voldoening, werkte je in een moeilijke omgeving? Of moest je – naast je job en gezinsleven – jouw zieke ouder verzorgen? Om sneller tot de kern van de zaak te komen  kun je een Six Sigma-techniek gebruiken. Je vraagt ‘waarom’ en neemt het antwoord op die vraag telkens als uitgangspunt voor je volgende waarom-vraag. Dat doe je vijf keer.

Bepaal wat je leerde

Belangrijker dan de oorzaak van je burn-out, is wat je ervan leerde. Gebruik die inzichten als leidraad voor je mission statement: wat zijn vandaag je professionele waarden en doelen? Wat motiveert jou? Hoe ben je gegroeid en waar wil je nog naartoe groeien? Welke uitdagingen zoek je en wat wil je niet (meer) doen? In welke bedrijfscultuur voel jij je het beste? Schrijf dit voor jezelf neer.

Vertel de waarheid

Vraagt je interviewer naar de lacune in je cv?  Vertel over je burn-out – zonder het woord (te vaak) in de mond te nemen. Houd het kort, krachtig en positief, en word vooral niet te persoonlijk. Focus op je verworven inzichten. Toon dat je problemen kunt identificeren en dat je wil en kunt werken aan jezelf. Switch meteen naar je professionele mission statement. Bedenk op voorhand ook hoe je een burn-out in de toekomst zou voorkomen. Oefen vooraf een paar keer luidop wat je wil zeggen en vraag een vriend(in) om feedback.

Verwoord het anders

Je kunt er ook voor kiezen om niets over je burn-out te vertellen. Best lieg je hier niet over. Wél kun je vertellen dat je tijd vrij nam om aan persoonlijke projecten te werken, je te heroriënteren en/of andere vaardigheden aan te leren. Geef wel voorbeelden van dingen die je tijdens je herbrontijd hebt opgenomen.

Lees ook:

Hoe beantwoord je lastige sollicitatievragen?
Dit mag je nooit doen tijdens een sollicitatiegesprek?
Ga voorbereid op zoek naar de ideale job
Solliciteren? Met deze antwoorden maak jij het verschil

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments