Start zonder stress aan je evaluatiegesprek

Start zonder stress aan je evaluatiegesprek Artikel
0

Sidder en beef jij bij het woord evaluatie? Nergens voor nodig. Want jij hebt alle tools in handen om je goed voor te bereiden.

Evaluatiegesprek: what’s in a name?

Heel wat mensen verwarren een evaluatiegesprek met een functioneringsgesprek. Toch is er een duidelijk verschil. Bij een functioneringsgesprek gaat je diensthoofd met jou in dialoog. Hij maakt duidelijk wat hij van jou verwacht. En jij geeft aan hoe jij je werk ervaart. Ben je op zoek naar een extra uitdaging? Of wil je een opleiding volgen? Dan is dat je kans om die zaken te bespreken.

Bij een evaluatiegesprek is je leidinggevende aan zet. Hij evalueert de afspraken die jullie tijdens het functioneringsgesprek maakten. En benoemt je sterke en minder sterke punten. Heb je een job waarbij je targets of streefcijfers moet halen? Dan bekijkt je diensthoofd of je daarin bent geslaagd.

Goed begonnen, half gewonnen

Dankzij het functioneringsgesprek weet jij waar je aan toe bent. Voel je de stress toch stijgen? Neem je uitgeschreven functioneringsgesprek er dan even bij. En overloop deze vragen:

  • Bekijk de vooropgestelde doelen. Heb je ze niet allemaal bereikt? Ga dan na waarom dat zo is (vervanging zieke collega, ICT-problemen, tijdsgebrek, …).
  • Vind jij dat je al je competenties voldoende hebt ingezet? Waarom (niet)?
  • Hoe zorg je ervoor dat je volgend jaar nóg beter presteert?

Adem in. Adem uit. En blijf kalm.

Er rest je nu nog maar één ding: luisteren. Want bij een evaluatiegesprek voert je leidinggevende het woord. Jouw taak? Complimenten aanvaarden. En kritiek proberen te plaatsen. Zie je evaluatiegesprek als een kans. Een startpunt om te groeien en aan jezelf te werken.

Heb je je voorbereiding dus gebaseerd op het functioneringsgesprek? Dan weet je wat je te wachten staat. En ben je helemaal klaar voor het evaluatiegesprek. Succes!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments