Steek je eindejaarswensen in een socialmedia-jasje

Steek je eindejaarswensen in een socialmedia-jasje Artikel
0

Pak dit jaar de eindejaarswensen anders aan. Plaats je kaart op Facebook, Twitter of Instagram. Of zet een sociale-mediacampagne op het getouw

7 manieren om met eindejaarswensen op sociale media te scoren

Met het eindejaar in zicht is het weer tijd om kerstkaarten naar je zakenrelaties te sturen. Maar waarom pak je het dit jaar niet eens anders aan? Sociale media bieden een perfect alternatief voor de klassieke kerstkaarten. En ze bieden ook de kans om het imago van je bedrijf een stevige boost te geven.

 1. Zet je cover- en profielfoto in kerstsfeer. Geef je twitter en Facebook-cover een kerstlook en schrijf er een mooie kerstboodschap voor je facebookfans op. Wees creatief in je keuze van beeld: zoek een kunstzinnig of grappig alternatief voor het stemmige kerstlandschap.
  1. Kies een leuke foto uit je archief (bijv. bedrijfstruck in sneeuwlandschap) of uit een online beeldbank zoals iStockphoto.
  2. Zet de foto’s naar je hand met een (gratis) beeldbewerkingsprogramma: schrijf een tekst, voeg een symbool toe of maak een collage. Zo is Pixlr een online app met een redelijk uitgebreide toolset die zich gemakkelijk laat bedienen. Ook Google Picasa en de gratis Photoshop CS2-versie van Adobe zijn leuke alternatieven om bestaande beelden te bewerken.
 2. Maak een unieke e-kerstkaart. Maak - met je Android-phone, iPhone of iPad –foto's of video's van je collega’s in kerstsfeer. Verfraai ze met de aangepaste filtereffecten. Of gebruik apps zoals Instaquote om tekst toe te voegen aan je Instagram-foto’s. Post op Instagram, deel je bedrijfskerstkaart op Facebook en Twitter, of verstuur via e-mail naar je B2B-klanten.
 3. Youtube erop los. Laat de Steven Spielberg in je los en maak een videokerstboodschap. Bedenk een leuk scenario, verzamel collega’s met acteursambitie of laat je CEO een ludieke kerstboodschap brengen en ga aan de slag met je digitale camera. Met software als Movie Maker voor Windows en iMovie voor Mac monteer je jouw opnames snel en eenvoudig tot een professioneel resultaat. Upload je video naar Youtube en deel hem via Facebook, Twitter of mail.
 4. Zet een promotiecampagne op het getouw. De kerstperiode is het ideale moment om een eindejaarspromotie op de sociale media te starten. Kijk even naar hoe andere bedrijven het aanpakken en leer ervan: wat is het basisidee, hoe voeren ze het uit, hoe passen ze hun communicatie op hun sociale media en bedrijfssite aan, hoe noemen ze hun actie? Zorg dat het idee past bij je type klanten en je product of service. Geef bijvoorbeeld twaalf dagen voor kerstmis dagelijks korting op telkens een ander product in je winkel of webshop.
 5. Organiseer een wedstrijd. Daag mensen uit hun gekste of mooiste kerstfoto’s te plaatsen op je Twitter en Facebook pagina’s en bouw op naar de Gran Finale wanneer je bedrijf een reis verloot of een winnaar kiest uit alle deelnemers.
 6. Roep op om het goede doel te steunen. Je bedrijf kan via een ludieke actie zijn fans oproepen om via je bedrijfssite een goed doel te steunen. Beloof de bijeengesprokkelde som met een bepaald bedrag te vermeerderen en communiceer in crescendo op Twitter en Facebook. Vergeet niet consequent in elke post of tweet de titel van je actie te vermelden, bijvoorbeeld #IceBucketChallenge of #ChristmasJumperDay.
 7. B2B-actie op sociale media. Heb je alleen zakelijke klanten? Dan verwen je hen bijvoorbeeld met nuttige informatie. Zo deed het bedrijf Red Rock Media een leuke actie met hun 12 tips of Christmas. Elke dag postten ze een nieuwe nuttige mediatip voor bedrijven in hun blog.

En? Voel je je creativiteit al stromen? Laat ons weten hoe jij de kerstactie op de sociale media invult. Meer inspiratie en ondersteuning nodig? Lees dan ook deze artikels eens:

Maak zelf je YouTube-video en plaats het op je site, sociale media of blog
Sociale media: dit zijn de kneepjes van het vak
Hoe beheer je jouw sociale media via HootSuite?
Hoe kies je een internetmarketingbureau

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments