Taboe: wat als jij niet deeltijds mag werken en je collega wel?

Taboe: wat als jij niet deeltijds mag werken en je collega wel? Artikel
0

Als je je privéleven voorrang wil geven, bijvoorbeeld om er meer te zijn voor je kinderen, of het gewoon graag wat rustiger aan wil doen op het werk, kan je opteren om deeltijds te gaan werken.

Maar het is niet gezegd dat je baas dit sowieso zal toelaten. Misschien is het zelfs zo dat je collega wél parttime mag werken en jij niet… Hoe ga je hier het best mee om?

Als je minstens een half jaar in dienst bent bij je werkgever, kan je een verzoek indienen om minder (of meer) te gaan werken. Je doet dit door een brief te sturen waarin je duidelijk aangeeft hoeveel uren je minder wil gaan werken en vanaf welke datum (en dit minstens twee maanden voor de ingangsdatum). Veel werknemers gaan ervan uit dat ze sowieso het recht hebben om deeltijds in plaats van voltijds te gaan werken. Dat is niet correct. Als je in je contract met je werkgever bent overeengekomen om voltijds te werken, kan je niet zomaar ‘eisen’ om voortaan deeltijds te werken. Als jullie allebei akkoord zijn, is er natuurlijk geen probleem. Maar je moet goed weten dat een baas je aanvraag tot deeltijds werken mag weigeren. Dit in tegenstelling tot tijdskrediet of ouderschapsverlof, wat immers niet hetzelfde is als permanent van een voltijdse naar een deeltijdse werkregeling gaan.

Op de tafel kloppen bij je baas en luidkeels verkondigen “Maar dat is toch mijn recht!?” zal dus jammer genoeg geen zoden aan de dijk brengen… Je moet er rekening mee houden dat in een arbeidsrelatie de werkgever altijd een grotere macht heeft dan de werknemer. Hoewel sommige werkgevers bereid zijn om mensen minder te laten werken (en dus ook minder te laten verdienen), zijn ze dat niet allemaal. Er zijn immers heel wat organisatorische consequenties aan verbonden en in sommige bedrijven is het gewoon niet mogelijk dat mensen minder werken. Denk maar aan kleinere ondernemingen, bedrijven met vaste openingsuren of een ploegensysteem, of gewoon als er niemand is om jouw werk over te nemen op dagen dat je er niet bent. Een werkgever denkt altijd in de eerste plaats aan de productiviteit en prestaties en dat is zijn goed recht… Het klinkt misschien hard, maar in feite heb jij als werknemer niets te kiezen.

Het kan dus goed zijn dat je collega wél parttime mag werken en jij niet omdat het op dat moment niet past binnen de strategie van je baas en/of omdat het organisatorisch gezien niet mogelijk is dat jij minder werkt… Dat is een bittere pil om te slikken maar je stelt je in zo’n situatie maar beter constructief op. Het heeft geen zin om je collega het leven zuur te maken en om constant als een donderwolk rond te lopen op het werk, zeker als je later nog in aanmerking wil komen voor deeltijds werk. Want je weet nooit dat het op een ander moment wél past…

De beste manier om ermee om te gaan is te focussen op de positieve zaken, hoe moeilijk dat misschien ook is. Zo zijn er een aantal nadelen verbonden aan deeltijds werk, die jij dan niet hebt. Een bescheidener pensioen, minder verlof, lager loon, beperktere doorgroeimogelijkheden: daar heb je als fulltimer helemaal geen last van! Hou er ook rekening mee dat deeltijds werken heus niet altijd zo makkelijk is als het klinkt. Veel parttimers moeten meer werk doen in minder tijd, wat niet zo bevorderlijk is voor hun stressniveau. Bovendien kan het moeilijk zijn om na verloop van tijd weer fulltime aan de slag te gaan, mocht je dat willen.

Als je baas je verzoek tot deeltijds werk weigert, kan je uiteraard wel samen naar andere oplossingen zoeken. Wil je er graag meer zijn voor je kinderen? Dan is het misschien mogelijk om je uurrooster wat flexibeler te maken zodat je bijvoorbeeld ’s morgens vroeger kan beginnen en ’s avonds op tijd naar huis kan. Of ga na of je een dag per week kan thuiswerken, dat scheelt ook al veel. Alle kleine beetjes helpen! Wie weet zijn dit zelfs betere oplossingen dan deeltijds te gaan werken… en ga je achteraf nog blij zijn dat je toch een fulltimer gebleven bent!

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments