Thuiswerk: wat mag en wat moet?

Thuiswerk: wat mag en wat moet? Artikel
0

Behoor jij tot die een op de drie Belgen die thuiswerkt? Of popel je om ermee te starten? Zorg dan dat je goed weet wat je mag en wat je moet doen. Check het overzicht van je rechten en plichten en sta stevig in je schoenen.

Wat is thuiswerk?

Het begrip thuiswerken is van toepassing op iedereen die om welke reden dan ook van thuis uit werkt. Als je je werk op regelmatige basis buiten het kantoor verricht, doe je aan telewerk, een specifieke vorm van thuiswerk.

Thuiswerk, en meer bepaald telewerk doe je per definitie:

 • onder het gezag maar niet onder de directe controle van je werkgever
 • op de plek van jouw keuze en met behulp van ICT
 • regelmatig en vrijwillig

Opgelet: thuiswerk is geen plicht, maar ook geen recht. Jij en je werkgever stippelen samen uit of en hoe thuiswerken mogelijk is.

Tip

Saboteert een treinstaking of sneeuwstorm je rit naar het werk? Of slaat je boiler tilt en wacht je op de loodgieter? Vraag aan je werkgever een dagje occasioneel telewerk. Zo spaar je een dag verlof uit wanneer je niet op het werk raakt.

Verplichte schriftelijke overeenkomst

Je baas stelt de bepalingen van thuiswerken schriftelijk vast. In je arbeidsovereenkomst of een aanhangsel staat minstens het volgende:

 1. de gegevens van jou en je werkgever
 2. je loon voor je werk buiten het kantoor
 3. de plaats(en) waar je werkt
 4. wat voor werk je uitvoert
 5. wanneer en hoe vaak je thuiswerkt
 6. je bereikbaarheid
 7. de momenten waarop de technische dienst voor je klaarstaat

Vragen of onduidelijkheden? Klop aan bij je preventieadviseur of het regiokantoor van Toezicht op het Welzijn op het Werk.

Wat je moet weten voor je aan je eerste thuiswerkdag begint:

 • Wie vergoedt je kosten (van bijvoorbeeld telefonie, verwarming en elektriciteit)? Meestal voorziet je baas een onkostenregeling. Behalve je loon stort hij dan een bedrag als vergoeding voor je kosten. Vind je niets terug in je overeenkomst of de cao? Dan heb je recht op een forfaitair bedrag van 10 procent van je loon of de vergoeding van je werkelijke kosten.
 • Waar werk je? Jij kiest de plaats waar je werkt. Wel kan een inspecteur bij jou een bezoek inplannen om de veiligheid en gezondheid van je werkplek te controleren.
 • Wat zijn je werkuren? Je organiseert je werk zelf volgens de geldende arbeidsuren. Hou je baas en collega’s wel op de hoogte van je bereikbare momenten.
 • Waarmee werk je? Je werkgever voorziet materiaal (bijv. een bedrijfslaptop) of betaalt de onkosten van het gebruik van eigen materiaal aan je terug.

Hou er rekening mee

Wanneer je thuiswerkt, verwacht je baas van jou dat je:

 • zorg draagt voor het materiaal van je werkgever
 • waakzaam omgaat met vertrouwelijke gegevens
 • het kantoor verwittigt wanneer je werk onverwacht stilvalt

Wist je dat …

… je aan je werkgever een opleiding mag vragen over het gebruik van de apparatuur en de software voor telewerk?

… je arbeidsvoorwaarden hetzelfde zijn als op het kantoor en je ook thuis dezelfde werkbelasting en prestatienormen behoudt?

… wanneer je tijdens je thuiswerk een ongeval hebt, dat onder de toepassing van de arbeidsongevallenverzekering valt?

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments