Tien tips om weer gemotiveerd te gaan sporten

Tien tips om weer gemotiveerd te gaan sporten Artikel
1873

De vakantie is een periode van mentale en fysieke rust. Helaas vliegen kilo’s er te snel aan en vermindert de spiermassa zichtbaar al na een paar weken… Hoe vind je nu weer de juiste motivatie om te gaan sporten? Tien eenvoudige en zeer nuttige tips om makkelijk haalbare doelen te bereiken.

1. Doe het voor jezelf

Van sporten word je sterker en fitter, krijg je een betere conditie en meer energie. Je stresshormonen worden afgevoerd en je zal beter slapen. Hou deze voordelen voor ogen en doe het niet voor een ander, maar louter voor jezelf, alleen dat werkt! Het kan een zware mentale opgave zijn om opnieuw te beginnen, maar het is makkelijker als de aansporing van binnenuit komt.

2. Vind een maatje

Wanneer je met een vriend(in) afspreekt, heb je een stok achter de deur. Bovendien is het samen veel gezelliger, want je kan lachen en kletsen terwijl je sport en elkaar wederzijds motiveren.

3. Maak een sportschema

Weet je niet goed hoe je er (weer) aan moet beginnen, maak dan een schema, bijvoorbeeld voor 12 weken ver. Door je lange termijn doelen te visualiseren, kan je je hersenen weer stimuleren. Laat je desnoods adviseren door een professional.

4. Vergeet je voeding niet

Wellicht zal je automatisch gezonder eten, wanneer je regelmatig actief bent. Wees ervan bewust dat in een gezonde levensstijl beweging en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Laat dus de ongezonde hapjes en snoepjes liggen; slechte gewoontes kan je afleren.

5. Plan je sport in

Regelmaat is de boodschap. Plan je work-outs in je agenda. Liever twee à drie keer per week een halfuurtje, dan eenmaal anderhalf uur in het weekend. Hou die gewoonte vast.

6. Dwing jezelf

Discipline is net als een spier die je kan trainen. Stap uit je comfortzone – of letterlijk uit je luie zetel – en dwing jezelf om energiek te zijn. Vaak denk je dat je te moe bent, maar ben je eigenlijk alleen geestelijk vermoeid, na een lange werkdag bijvoorbeeld. Je zal verrast zijn hoeveel energie je krijgt eenmaal je eraan begint!

7. Hou je vooruitgang bij

Hou niet alleen je gewichtsverlies bij, maar ook je vorderingen in je activiteit: meer gewicht bij krachttraining, meer afstand bij hardlopen enz. Je kan ook je vet- en spierweefsel opmeten.

8. Begin klein

Grote, onhaalbare doelen werken demotiverend. Hou je doelen, zeker in het begin, klein en realistisch, zodat je iedere keer opnieuw een succesmomentje beleeft. Begin met iets minder gewicht, of een korte afstand. Zo kom je vanzelf na een paar trainingen weer op je oude niveau.

9. Maak een moodboard

Zoek motiverende zinnen op internet en maak je eigen moodboard om bijvoorbeeld in je keuken of kamer op te hangen. Elke keer je daar langskomt, word je aan je drijfveren herinnerd.

10. En doe vooral wat je leuk vindt!

Schroom niet om te genieten van leuke muziek of een hippe outfit tijdens je training. Varieer je activiteiten; probeer eens iets nieuws. Je beleving zal er alleen maar intenser en positiever van worden.

 

Heb jij hieromtrent nog ideeën, suggesties of tips? Deel ze met ons!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments