Tijd voor opslag

Tijd voor opslag Artikel
1873

Die verre reis kunnen plannen, een nieuwe auto aanschaffen of jezelf op dat ene extraatje trakteren: toegegeven, extra loon wordt door iedereen met open armen ontvangen.

Heb jij ook het gevoel dat je loonbrief wat aangedikt mag worden, maar krijg je knikkende knieën om dat aan je baas te vertellen? Met een goede voorbereiding ben jij in no time klaar om aan het onderhandelen te gaan.

1. Doe research

Wanneer je opslag wilt vragen, is het een aanrader om eerst na te gaan wat haalbaar is om als loon te vragen. Natuurlijk is het interessant om bijvoorbeeld als administratief bediende €5000 op je rekening te zien verschijnen, maar ga voor een realistische opslag. Geen idee wat jouw marktwaarde is? De salaristool geeft je alle details.

2. Kies je argumenten zorgvuldig

Je baas overvallen met drie mappen aan opgesomde redenen waarom jij opslag verdient, is een no-go. Ga voor jezelf eerst na wat je grootste of meest doorslaggevende verwezenlijkingen zijn. 3 sterke argumenten hebben meer effect dan 30.

3. Wacht op een goed moment

Bazen die als verrassing met loonsopslag in je bureau komen binnengehuppeld, zijn zeldzaam. Vaak zal jij de stap moeten zetten. Belangrijk is daarbij om na te gaan of het wel een goed moment is. Of beter gezegd: geen slecht moment. Vielen er net ontslagen, hoor je in de wandelgangen dat er allerlei besparingen komen of lijkt je baas enorm gestresseerd? Wacht dan liever even af en waag je kans op een rustiger moment.

4. Maak een afspraak

Plan een gesprek in. Koffiebreaks zijn geweldig, maar tussen de boormachinegeluiden van het koffieapparaat en de gedreven zoektocht naar een koekje, zal de boodschap bij je baas niet overkomen.

Met een afspraak maakt hij of zij tijd vrij voor jou en wordt er naar jou geluisterd.

5. Geloof in jezelf!

Ook al heb je het gevoel dat je zonder opslag de bureau van je baas zal buitenstappen, laat dit niet merken. Het is goed mogelijk dat je vanbinnen lichtjes sterft, maar dat hoeft jouw baas toch niet te weten? Als een kneusje gaan vragen “of het heel misschien mogelijk was om wat meer bij te verdienen als dat echt niet teveel gevraagd is en je het wel begrijpt als dat niet mogelijk zou zijn en je je excuses aanbiedt voor het storen” is geen optie.

Stap met goede moed en een gezonde dosis zelfvertrouwen het kantoor binnen en ga er voor de volle 100% voor.

Succes!

OVER DE AUTEUR

Bombay Axelle

Bombay Axelle

Ik zit met een bomvol hoofd, waar af en toe woorden uitrollen. In de vorm van een halve betekenisvolle zin of pagina's vol gebrabbel. Klein geluk is iets waar ik van leef en ook heel vaak in schrijven vind. Pen en papier of laptop met klavier, als het alstublieft maar letters zijn die snakken naar een verhaallijn. Leven zonder schrijven, da's niet echt leven, toch?

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments