Tips bij examenstress

Tips bij examenstress Artikel
0

De examenperiode is voor alle studenten een spannende tijd. Er is niks mis met wat gezonde spanning: het stimuleert je om ervoor te gaan.

Wanneer de spanning te zwaar wordt en je er moeilijk mee om kan, spreken we van stress. Dit kan negatieve gevolgen hebben op mentaal en lichamelijk vlak. Om examenstress te vermijden, heb ik een paar tips verzameld!

Stel een goeie planning op

Maak een overzicht van je vakken en de hoeveelheid leerstof die je moet verwerken. Stel studieblokken op en giet ze in een planning. Plan je dagen niet té vol en zorg voor een haalbaar dagritme met voldoende pauzes. Niemand is gemaakt om 24 uur per dag te studeren! Extra tip: voorzie wat ‘marge’ in je planning om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Zo hoef je niet te panikeren als je wat meer tijd nodig hebt voor een vak, als je eens ziek bent of gewoon een mindere dag hebt.

Een leuke en opgeruimde studeerplek

Richt je bureau in zoals je het zelf leuk vindt. Zet een toffe foto op je bureau, voorzie een fleurig boeket bloemen of hang wat inspirerende quotes aan de muur… Het is belangrijk dat je je goed voelt op ‘jouw plekje’ want dan gaat het studeren ook beter. Vermijd rommel op je bureau want dat leidt tot chaos in je hoofd.

Ontspan en beweeg!

Een examen achter de rug? Gun jezelf tijd om te bekomen, bijvoorbeeld door iets te gaan drinken met een vriend(in), je favoriete serie te bekijken of te gaan sporten. Sport is sowieso belangrijk als je in de examens zit. Of je nu gaat lopen, fietsen, wandelen, zwemmen, fitnessen, rollerbladen of welke sport dan ook beoefent: het gaat erom dat je beweegt en even niet aan de examens denkt. Bovendien komen er endorfines vrij, beter bekend als ‘het gelukshormoon’. De ideale remedie tegen stress!

Eet gezond

Behalve bewegen is het belangrijk dat je gezond eet tijdens de examens. Het is soms verleidelijk om te grijpen naar snoep en fast food of om een maaltijd over te slaan om extra lang te studeren. Maar door gezond te eten voel je je fitter en functioneert je brein beter. Tip: vraag aan je ouders om je te helpen, ze zullen dit met alle plezier doen! Of als je op kot studeert, eet dan gezond samen met je kotgenoten.

Slaap voldoende

‘Een nachtje doorleren’ heeft geen zin. Op den duur ben je niet productief meer. Het is beter om op tijd te gaan slapen en de dag erna met een frisse kop verder te studeren. Als je moe bent, kan je sowieso minder goed nadenken. Acht uur slaap per nacht is ideaal.

Laat fouten toe

Het is normaal dat je goeie punten wil halen. Wees niet té perfectionistisch: iedereen maakt fouten, ook jij. Heb je een minder examen achter de rug, probeer het dan te relativeren. Één minder goed resultaat wil niet zeggen dat je niet zal slagen. Beschouw het als een extra motivatie om er voor je andere examens volop voor te gaan. Blijf positief denken!

Praat over je spanning

Voel je je gestresseerd? Praat erover met je ouders, medestudenten of vrienden. Als je je gevoelens opkropt, krijg je vaak nog meer stress. Misschien herkennen je klasgenoten zich wel in jouw verhaal of kunnen ze je helpen om met je stress om te gaan.

Adem diep in en uit

Een heel eenvoudige tip om mee af te sluiten, maar wel één die echt werkt! Als je je wat opgejaagd voelt en je hebt bijvoorbeeld hoofdpijn of hartkloppingen, zeg dan even ‘stop’ aan jezelf en neem de tijd om bewust vanuit je buik te ademen. Door je ademhaling te beheersen zal je je gauw rustiger voelen en dan gaat het studeren weer vlot!

Heb jij nog andere goeie tips tegen examenstress? Laat ze gerust weten!

Aan alle studenten (én hun ouders): succes met de examens!

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments