Tips om te sporten bij warm weer

Tips om te sporten bij warm weer Artikel
250

De weergoden in België laten het soms eens afweten. Maar als het dan écht zomer is, kunnen de temperaturen vlotjes klimmen richting dertig graden. Zalig als je een dagje naar het strand gaat of een BBQ gepland hebt! Iets minder ideaal als je graag wil sporten want dan kan de warmte best lastig zijn en roet in het eten strooien van je sportplannen…

Met deze tips wordt sporten bij warm weer een pak leuker! Ook handig voor wie op reis gaat naar een zonnig oord en daar in beweging wil blijven om de vakantiekilo’s (van al die lekkere cocktails, ijsjes en tapas!) te slim af te zijn.

  • Ga niet sporten op het warmste moment van de dag. Rond het middaguur is het niet alleen bloedheet, de ozonconcentratie ligt ook het hoogst. Dat kan je longen en luchtwegen irriteren. Kies voor een tijdstip in de ochtend of ’s avonds, wanneer het wat koeler is.
  • Drink de hele dag door. Zo is je lichaam optimaal gehydrateerd. Drink een half uur voor je sportsessie nog een halve liter water en zorg dat je altijd iets bij je hebt om te drinken. En ja, je moet ook drinken als je geen dorst hebt. Want eens je voelt dat je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat. Dorst treedt pas op eens je veel vocht hebt verloren. Voorkomen is dus beter dan genezen!
  • Zorg voor extra zout. Door te zweten verlies je heel wat zout. Je kan dit aanvullen door een isotone sportdrank te drinken (let op het suikergehalte!) of door gezonde snacks te eten die rijk zijn aan natrium en kalium. Denk aan olijven, pompoenpitten, rijstwafels, zoute nootjes… Je hoeft hier geen kilo’s van te verorberen, een handvol of één stuk zijn al prima. Ook een banaan is een goede keuze.
  • Start niet te snel. Zo geef je je lichaam tijd om te wennen aan de hoge temperaturen. Zorg voor een korte opwarming vooraf, om dezelfde reden.
  • Luister naar je lichaam. Dat moet je sowieso doen bij het sporten maar als het buiten erg warm is, is het nog belangrijker dan anders. Als je voelt dat je te veel vraagt van je lichaam, doe het dan wat rustiger aan. Voel je je verward, duizelig, misselijk of krijg je het klam? Loop of fiets dan wat trager, wandel, stop desnoods… Neem geen onnodige risico’s, safety first! Neem ook steeds je gsm mee zodat je iemand kan bellen als je je niet lekker voelt.
  • Gebruik je gezond verstand. Als je anders niet gewend bent om te sporten, begin er dan ook niet mee als het bloedheet is buiten. Wacht tot het wat frisser is, het zal dan ook een pak beter gaan zodat je niet meteen je motivatie verliest!
  • Pas je sportoutfit aan. Kies voor een luchtige, kwalitatieve outfit die makkelijk zweet afvoert, waardoor je lichaam sneller weer afkoelt. Let ook op de kleur van je kleding – zwarte kleding wordt sneller warm. Een (wit) petje kan ook wonderen doen om een zonneslag te voorkomen.
  • Smeer zonnecrème. Niet alleen op je gezicht maar op élk plekje dat blootgesteld wordt aan de zon.
  • Sport op een onverharde grond. Asfalt wordt sneller heet en blijft langer warm. De temperatuur kan er een paar graden hoger liggen dan op gras, in zand of in een bos. Het is trouwens ook leuk om eens te sporten in de natuur in plaats van op de weg. Je ziet er zoveel en de lucht is gezonder!

Ga zwemmen. In het koele zwembadwater heb je sowieso minder last van de hitte. Vergeet niet om ook daar voldoende te drinken want tijdens het zwemmen zweet je, al heb je dat zelf niet door omdat je je al in het water bevindt.

Als je deze tips volgt, kan je bij warm weer lekker sporten zonder dat je erbij neervalt!

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments