Top 10 kwaliteiten van een goede interviewer

Top 10 kwaliteiten van een goede interviewer Artikel
0

Als HR assistant neem je zeker regelmatig deze rol van interviewer op. Welke top 10 kwaliteiten maken je tot een goede interviewer?

Om de juiste werknemers te selecteren, zijn geslaagde sollicitatiegesprekken cruciaal. Als HR assistant neem je zeker regelmatig deze rol van interviewer op.

Welke top 10 kwaliteiten maken je tot een goede interviewer?
 

1. Weet naar wie je op zoek bent
 

Iedere selectieprocedure start bij een duidelijke formulering van de functie-eisen, de rol van de werknemer en zijn belangrijkste taken: wat moet de kandidaat kunnen (diploma, jaren ervaring, expertise, …) en hoe moet hij het uitvoeren (teamspeler, communicatievaardigheden…)?
 

2. Structureer je gesprek

Houd de controle over de wending van het gesprek. Vermijd chaos of niet te stuiten monologen. Deel vooraf je vragen in thema’s in en houd je aan deze agenda. Bv. scholing en studies, arbeidsverleden, technische vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten …

3. Toon goodwill

Respecteer iedere sollicitant en geef hem het gevoel een échte persoon te zijn. Begroet hem vriendelijk en gebruik zijn naam. Stel hem op zijn gemak en haal hem uit zijn schulp mocht hij geïntimideerd zijn door het gesprek.

4. Luister actief en stel vragen

Gebruik de verschillende soorten vragen om in te spelen op wat de sollicitant vertelt. Luister echt en ga dieper in op zijn antwoorden. Zo krijg je een precies beeld van wat hij denkt, hoe hij zou reageren, enz.
Geef steeds de voorkeur aan open vragen.

5. Neem het gesprek niet over

 
Goede interviewers spreken maximaal 10% van de tijd. Geef valoriserende informatie over het bedrijf en de job, maar beperk je verder tot herformuleringen en vragen om het gesprek te structureren.
 

6. Las regelmatig een stilte in

Een stilte in een gesprek kan extra informatie opleveren. De korte rustpauze geeft je sollicitant de kans om na te denken over zijn antwoord, wat vaak betekent dat hij extra aanvulling zal geven.

7. Maak notities
 

Vertrouw niet op je geheugen als je meerdere gesprekken leidt. Houd voor iedere kandidaat de belangrijkste elementen bij die voor jou als maatstaf zullen dienen bij de finale beoordeling.
 

8. Blijf neutraal en oordeel

Of je nu een positieve dan wel negatieve indruk van de kandidaat krijgt, blijf steeds neutraal want door te snel een oordeel te vellen, zal je selectief naar zijn antwoorden luisteren en een stuk informatie missen.

9. Leg het verdere verloop van de selectieprocedure uit


Vertel welke de vervolgstappen in de selectieprocedure zijn, nog voor de kandidaat ernaar vraagt.
 

10. Sluit de procedure professioneel af

Rond de sollicitatieprocedure af door iedere sollicitant persoonlijk te contacteren, feedback te geven en te vermelden waarom hij wel of niet in aanmerking komt voor de functie.

Heb jij nog persoonlijke tips over hoe succesvolle gesprekken te voeren? Deel ze dan zeker met je collega’s-assistants.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments