Van grijze muis naar witte raaf. Stijltips voor succes

Van grijze muis naar witte raaf. Stijltips voor succes Artikel
0

Je uitstraling is je visuele visitekaartje. Nog voor je iets zegt, beïnvloedt het jouw gesprekken.

You never get a second chance to make a first impression, zeggen ze. Dus zorg ervoor dat je look meteen vertelt wie je bent en wat je biedt. Deze stijltips kunnen het verschil maken.

Je uitstraling is je visuele visitekaartje. Nog voor je iets zegt, beïnvloedt het jouw verkoops- of sollicitatiegesprek. Inge Andriessen, zaakvoerder van Sans Doute, geeft stijl en imagoadvies aan professionals: “Kleed je je volgens je stijlpersoonlijkheid, lichaamstype, en de kleuren die je er krachtiger doen uitzien? Dan word je opgemerkt, staan mensen positiever tegenover je, en … onthouden ze je langer.”

Vijf imago-elementen.

Inge Andriessen: “Er zijn vijf aspecten waarmee je jouw imago kunt up- of downgraden: kleur, contrast, vorm/belijning, materiaalkeuze, en accessoires/dessins. Door met die parameters te spelen, kom je formeler of informeler, als leider of steunpilaar, ingetogen of juist extravert over.”

Gebruik je stijlintelligentie

Je uitstraling draagt bij aan het succes of het falen van een meeting. Inge Andriessen: “Een leider draagt strakke kostuums of mantelpakjes met sterke zwart/wit-contrasten. Maar moet je in een crisis de gemoederen sussen, of wil je vlot samenwerken? Dan roept die harde look weerstand op. Met zachtere tinten of stoffen kom je toegankelijker over. Een sober uiterlijk zet je dan weer kracht bij met een strakke belijning, donkerblauwe tinten en een stijlvol montuur. De manager die zich in een doordeweeks strepenhemd het prettigst voelt, upgrade zijn outfit beter naar een donkere vest op een neutrale wollen broek. En gaat je trendy sales-collega bij een hardwerkend familiebedrijf verkopen? Dan trekt hij zijn dure designerpak liever niet aan.”

Dress to impress

Je kunt jouw kleding aan het (bedrijfs-)imago van je gesprekspartner aanpassen. Of er een aspect van je persoonlijkheid mee benadrukken. Solliciteer je voor een assistant-positie? Vermijd dan het formele zwart-witcontrast dat je een CEO-look geeft. Kies voor een warme kleur, zachtere stoffen, of kies een hemd met een dessin of een kleurig accessoire. Maar: kleed je nooit helemaal anders dan wie je bent. Want dan maak je geen indruk.

Wil je precies weten wat voor jou werkt? Dan is een persoonlijk kleur- en stijladvies of een workshop zeker een aanrader. En neem je baas mee. Hij zal je eeuwig dankbaar zijn.

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments